Coliziunea a trei galaxii a dus la formarea unei gauri negre de 3,8 miliarde de mase solare
O echipa de cercetatori de la Telescopul ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) a descoperit o gaura neagra supermasiva in timp ce efectua po serie de masuratori astronomice de rutina, intr-o galaxie aflata la o distanta de aproximativ 1,8 miliarde de ani lumina, conform unui material publicat in revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, informeaza Business Insider, citata de Agerpres.
Astronomii au observat ca norii de gaze din centrul unei galaxii indepartate, denumita IRAS 20100-4156, se invart extraordinar de repede, cu o viteza de aproximativ 600.000 de metri pe secunda, aproape dubla fata de asteptarile lor.
Viteza cu care acesti nori de gaze se rotesc in jurul centrului galactic dezvaluie existenta acolo a unei gauri negre supermasive. Conform calculelor, aceasta gaura neagra ar avea o masa de 3,8 miliarde de ori mai mare decat a Soarelui. Spre comparatie, gaura neagra supermasiva din centrul galaxiei noastre este de „doar” aproximativ 4 milioane de ori mai masiva decat Soarele.
Galaxia IRAS 20100-4156 pare sa fie formata din ciocnirea a trei galaxii spiralate. In timpul ciocnirii lor, gaurile negre supermasive din centrul fiecareia s-au contopit formand o gaura neagra uriasa, de 3,8 miliarde de ori mai masiva decat Soarele.
Gazul cosmic care se acumuleaza in zona adiacenta nucleului galactic se roteste in jurul acestuia sub imperiul fortei gravitationale a acestei gauri negre supermasive si emite unde radio. Acestea au fost depistate de telescopul ASKAP si de Australia Telescope Compact Array.
„Miscarea foarte rapida a gazului ne spune cat de masiva este aceasta gaura neagra”, sustine astrofizicianul Lisa Harvey-Smith, coordonatorul studiului. „Cu adevarat important este ca am reusit sa evaluam direct masa gaurii negre analizand gazul care graviteaza in jurul ei”, a adaugat ea.
In plus, conform observatiilor, aceasta gaura neagra se afla intr-o maternitate stelara deosebit de activa, in care noi stele se aprind surprinzator de frecvent. In pofida reputatiei de distrugatoare pe care o au gaurile negre, oamenii de stiinta au observat ca acelea rezultate din ciocniri galactice pot fi asociate cu adevarate fabrici stelare in care se aprind noi stele chiar si de 100 de ori mai rapid decat in alte zone ale cosmosului.
„Ne dorim sa aflam daca ciocnirile dintre galaxii si formarea gaurilor negre supermasive intensifica procesul de nastere a unor noi stele”, a sustinut Harvey-Smith.
Chiar daca aceasta gaura neagra este extraordinar de masiva, astronomii sustin ca in Univers exista si niste monstri de 10 ori mai masivi, gauri negre cu masa mai mare de 40 de miliarde de mase solare. Conform lui Harvey-Smith, evaluarea masei gaurilor negre din centrul galaxiilor de diferite varste ofera noi date cu privire la evolutia galaxiilor in istoria Universului.