Sari direct la conținut

Comediantul Alan Cummings își returnează premiul din cauza „toxicității imperiului britanic”

HotNews.ro
Alan Cummings, Foto: William T Wade Jr / Acepixs / Profimedia
Alan Cummings, Foto: William T Wade Jr / Acepixs / Profimedia

Actorul britanic Alan Cummings, care a jucat în seria „X-Men”, a anunțat vineri că a returnat decorația care i-a fost acordată în 2009, denunțând în special „toxicitatea imperiului britanic”, potrivit AFP.

Poziția actorului se adaugă la reflecția amplă asupra trecutului colonial al imperiului britanic și a fărădelegilor sale, care se extinde în multe domenii.

Într-o postare pe Instagram, vineri, el a amintit că a primit titlul de ofițer al Ordinului Imperiului Britanic pentru activitatea sa de actor, dar și pentru lupta sa pentru drepturile persoanelor LGBT în Statele Unite, unde locuiește în cea mai mare parte a timpului și unde a fost nevoie până în 2015 pentru ca mariajul gay să fie legalizat în toată țara.

Dar „moartea reginei” Elisabeta a II-a în septembrie și „discuțiile în jurul rolului monarhiei și, în special, modul în care imperiul britanic a profitat de indigeni (și moartea lor) din întreaga lume mi-au deschis ochii”, a scris actorul.

„Vremurile și legile s-au schimbat în SUA”, iar beneficiile pe care premiul său „le-a adus cauzei LGBTQ+ în 2009” sunt acum „mai puțin puternice decât temerile mele de a fi asociat cu toxicitatea imperiului”, a subliniat el.

El a declarat că a returnat premiul, și-a explicat motivele și și-a reiterat „marea recunoștință” pentru primirea acestuia, urându-și la mulți ani cu ocazia împlinirii a 58 de ani.

La sfârșitul anului trecut, actorul galez Michael Sheen a returnat același premiu, protestând împotriva faptului că titlul de Prinț de Wales a fost acordat moștenitorului coroanei britanice, Prințul William, de la moartea Reginei Elisabeta a II-a.

În 1969, John Lennon, membru al trupei Beatles, și-a returnat OBE pentru a protesta împotriva implicării Marii Britanii în războiul civil din Nigeria și a sprijinului acordat americanilor în războiul din Vietnam.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro