Comisia de Etica din TVR il acuza pe Stelian Tanase de "presiuni inacceptabile" asupra unui membru al sau
- Redactia Hotnews
Comisia de Etica a TVR il acuza pe presedintele-director general Stelian Tanase ca face „presiuni inacceptabile” asupra unuia dintre membri acestui for. Este vorba despre comisia care, recent, a calificat drept „discutabila” prezenta premierului Victor Ponta la „Viata satului”, in campania electorala, dar care urmeaza sa se pronunte si in doua cazuri de final de campanie – comentariile facute de Stelian Tanase, pe propriul blog, la adresa premierului-candidat la presedintie, respectiv omiterea protestelor din 14 noiembrie din principalul buletin de stiri al postului public.
Potrivit concluziilor Comisiei de Etica si Arbitraj din TVR, dupa mai multe sedinte, Gabriel Geamanu, membru al comisiei, a fost convocat la cabinetul lui Stelian Tanase pe 4 decembrie – la doua zile dupa ce Comisia luase o decizie in cazul Ponta-Viata satului. Potrivit lui Geamanu, seful TVR i-a reprosat lui Geamanu ca nu l-a informat despre activitatea Comisiei de Etica si l-a „avertizat ca intentioneaza sa-l schimbe cu altcineva”. Avertismentul a venit dupa ce Geamanu i-a atras atentia ca orice informare cu caracter personal, de genul celor sugerate de Tanase, reprezinta o incalcare a regulamentului comisiei si a atributiilor lui.
Potrivit Comisiei de Etica, nu e prima data cand Stelian Tanase a cerut direct sau prin apropiati informatii despre activitatea Comisiei.
- Comisia aminteste ca lucreaza independent de Consiliul de Administratie sau de Comitetul Director, comunica doar pe cai oficiale, iar membrii isi exercita atributiile doar in cadrul sau. Lui Stelian Tanase i se aminteste ca membrii Comisiei nu raspund in fata celor care i-au propus in acest for, iar ei au mandat de patru ani (membrul Gabriel Geamanu a fost numit acum doi ani si ceva de catre predecesorul lui Tanase, Claudiu Saftoiu).
Prevederile regulamentare citate mai sus arată că pretenţia fără precedent a domnului Stelian Tănase de a primi informări preferenţiale despre activitatea Comisiei de etică şi arbitraj, altfel decât pe calea comunicării instituţionale, ca şi intenţia exprimată de domnia sa de a-l înlocui înainte de termen pe unul dintre membrii acestui organism colectiv constituit pe baza unor proceduri precise, învestit cu un mandat clar delimitat ca atribuţii („garant al respectării şi aplicării Statutului ziaristului din SRTv”) şi ca durată (4 ani), este nejustificată şi reprezintă o formă de presiune inacceptabilă.