Comisia Europeana: Comisarul pentru Buget nu este in favoarea unui impozit european direct, deoarece s-ar transmite astfel un mesaj politic gresit
Comisia Europeana a transmis o „corectura” la informatiile aparute in mass-media luni, 9 august, legate de posibilitatea introducerii unui impozit direct – idee atribuita Comisarului pentru Buget Janusz Lewandowski. „Comisarul nu a cerut introducerea unui impozit european direct. El a remarcat doar, intr-un interviu recent, ca, dat fiind ca multe state membre se confrunta cu masuri de austeritate severe, acestea ar fi favorabile unei reduceri a contributiei lor la bugetul european si, prin urmare, va fi necesar sa se gaseasca alte surse de venituri… Comisarul a afirmat in mod explicit ca, desi unii sprijina aceasta idee, el nu este in favoarea unui impozit european direct, deoarece s-ar transmite astfel un mesaj politic gresit”, a transmis Patrizio Fiorilli, purtator de cuvant pentru buget si programare financiara.
Luni, 9 august, mai multe publicatii internationale au publicat o stire potrivit careia Comisia Europeana ar urma sa analizeze posibilitatea introducerii unui impozit european, pe care fiecare cetatean al celor 27 de state membre ar urma sa il verse in bugetul UE – citand o declaratie a Comisarului pentru Buget, intr-un interviu pentru Financial Times Deutschland. „Propunerea ar urma sa ajunga pe masa Comisiei Europene in septembrie, iar analistii estimeaza ca aceasta va atrage o opozitie vehementa a statelor membre, care se lupta cu problemele interne, generate de criza economica si financiara”, mai arata mass-media citate.
Executivul de la Bruxelles a transmis marti, 10 august, o replica la aceste informatii:
- Afirmatiile continute intr-o serie de articole si titluri de ziare, conform carora Comisia ar propune sau sprijini introducerea unui impozit european direct, sunt false.
- Comisarul Lewandowski nu a cerut introducerea unui impozit european direct. El a remarcat doar, intr-un interviu recent, ca, dat fiind ca multe state membre se confrunta cu masuri de austeritate severe, acestea ar fi favorabile unei reduceri a contributiei lor la bugetul european si, prin urmare, va fi necesar sa se gaseasca alte surse de venituri. El a enumerat mai multe posibilitati teoretice (taxa pe transportul aerian, impozit asupra tranzactiilor financiare, vanzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de sera…).
- Comisarul a afirmat in mod explicit ca, desi unii sprijina aceasta idee, el nu este in favoarea unui impozit european direct, deoarece s-ar transmite astfel un mesaj politic gresit.
- Comisia pregateste in prezent o serie de optiuni privind viitorul bugetului Uniunii Europene, care vor fi prezentate statelor membre: aceste optiuni se vor referi atat la venituri, cat si la cheltuieli. Peste 70% din veniturile UE au la baza venitul national brut al fiecarui stat membru. In prezent sunt analizate o serie de optiuni pentru obtinerea de resurse proprii la bugetul european, precum cele mentionate mai sus, optiuni incluse, de asemenea, in documentele Parlamentului European. Aceste optiuni nu vor inlocui, insa, sistemul de resurse proprii existent in prezent.