Sari direct la conținut

Comisia Europeana, dezacord fundamental cu raportul FMI care admite erori in primul plan de salvare a Greciei, in 2010

HotNews.ro

Comisia Europeana a reactionat in forta joi fata de raportul publicat cu o zi in urma de FMI, in care sunt admise „erori” in primul plan de salvare a Greciei, in 2010, afirmand ca este in „dezacord fundamental” cu mai multe concluzii, scrie AFP.

Fondul Monetar International aprecia ca restructurarea datoriei Greciei, efectuata in primavara lui 2012, ar fi trebuit sa aiba loc in 2010. „Suntem in dezacord fundamental” cu aceasta pozitie, a declarat Simon O’Connor, un purtator de cuvant al Comisiei, la Bruxelles.

Raportul FMI „nu tine cont de interconexiunile dintre tarile din zona euro”, a argumentat el, reamintind ca criza greceasca a fost o „situtatie dificila si fara precedent”.

„O restructurare a datoriei ar fi comportat riscurile unei contagiuni seismice daca ar fi fost efectuata la acea data”, a adaugat acesta, subliniind ca toti partenerii troicii, respectiv Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana, impartaseau aceasta opinie la acel moment.

In raportul publicat miercuri, FMI si-a facut o mea culpa, admitand ca primul plan de salvare a Greciei din 2010 s-a soldat cu „esecuri notabile”, in special din cauza dezacordurilor cu partenerii sai europeni din cadrul troicii.

Fondul isi exprimase regretul pentru absenta „diviziunii clare a muncii” in sanul troicii si reprosa europenilor lipsa de experienta si de „competente” in programul de sustinere a Greciei, conditionat de conditii stricte in materie bugetara si de reforme structurale.

O’Connor a aparat Comisia si din acest punct de vedere. „Suntem in dezacord fundamental cu ideea potrivit careia nu au existat suficiente eforturi pentru identificarea reformelor structurale care sa favorizeze cresterea”, a spus el, apreciind ca executivul european a jucat rolul unei „forte motrice importante” in materie.

Troica „nu exista acum trei ani” si „punerea sa pe picioare a plecat de la nimic”, a adaugat el. Faptul ca un membru al zonei euro sa fie amenintat de faliment „era fara precedent” iar zona euro nu avea la acel moment mecanisme de salvare.

O’Connor a afirmat ca raportul provine de la economistii FMI dar nu reflecta „viziunea oficiala” a institutiei, cu care Comisia are „relatii foarte bune si constructive”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro