Sari direct la conținut

Comisia Europeana examineaza motivele demiterii sefului arbitrului pietei telecom din Romania

HotNews.ro

Comisia Europeana a atentionat intotdeauna asupra importantei independentei autoritatilor de reglementare, drept pentru care va examina cu atentie recentele evolutii pe piata telecom din Romania, incluzand aici atat motivele demiterii presedintelui ANRCTI, cat si impartialitatea acestei institutii, a declarat vineri pentru HotNews.ro, Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european pe telecomunicatii, Viviane Reding.

Premierul roman Calin Popescu Tariceanu a semnat luni eliberarea din functie a lui Dan Georgescu, din fruntea ANRCTI, iar miercuri a semnat decizia de numire in aceasta functie a lui Dorin-Liviu Nistoran. Potrivit declaratiei de interese postate pe site-ul Camerei Deputatilor, Nistoran este actionar in cadrul unor firme active in domeniul telecomunicatiilor, respectiv Televoice Grup, Net Com si Digital Pro.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Comisiei Europene au tinut sa precizeze ca „nu intra in atributiile Comisiei sa comenteze asupra unei anumite numiri in fruntea unei autoritati nationale de reglementare. Totusi, la un nivel mai general, Comisia urmareste cu atentie implementarea normelor telecom din UE in toate statele membre”.

Independenta ANRCTI este sub lupa Bruxelles-ului. La fel si motivele demiterii presedintelui acestei institutii

Martin Selmayr, purtator de cuvant al comisarului european pe telecomunicatii Viviane Reding, aminteste ca executivul de la Bruxelles „a insistat mereu asupra independentei autoritatilor nationale de reglementare pentru asigurarea unei reglementari eficace si corecte, in interesul competitiei si al consumatorilor. Comisia si-a exprimat clar acest punct de vedere si in schimbul de corespondenta cu autoritatile romane pe marginea proiectului de lege asupra organizarii si functionarii ANRCTI, subiect inca in dezbatere”.

Oficialul european mai precizeaza ca „aceeasi atitudine a fost luata si in cazul altor state membre UE atunci cand a fost cazul si chiar a trebuit sa fie deschise proceduri de infringement impotriva Poloniei si Luxemburgului ca urmare a lipsei independentei autoritatilor nationale de reglementare”.

„Comisia va examina asadar in continuare cu atentie recentele evolutii pe piata din Romania, incluzand aici motivele demiterii (n.r. fostului sef al ANRCTI, Dan Georgescu) si impartialitatea autoritatii de reglementare ANRCTI”, a incheiat Martin Selmayr.

Noul sef al ANRCTI este actionar la firme de telecomunicatii partenere de afaceri cu greii telecom

Contactat de Financiarul in legatura cu faptul ca in declaratia de interese figureaza ca actionar la firme active in domeniul telecomunicatiilor, respectiv Televoice Grup, Net Com si Digital Pro, Nistoran a lasat sa se inteleaga ca nu ar intra in conflicte de interese.

”Sunt activ in industria de telecomunicatii, iar in privinta firmelor mele, doar una a intrat in conflict de interese si am cesionat actiunile”, a afirmat Nistoran.

Financiarul noteaza ca acesta a lasat sa se inteleaga ca doar Net Com, unde apare inca actionar cu 98%, ar avea afaceri in telecomunicatii, dar ca si celelalte doua firme au ca obiect de activitate telecomunicatiile. Una din firmele acestuia, Televoice Grup, are in prezent, potrivit Financiarul, contracte cu Romtelecom, UPC si RCS&RDS. Firma a avut afaceri de 7,6 milioane de lei in 2006, dar inregistreaza in ultimul an in mod constant datorii catre bugetul de stat.

Legea ANRCTI a atras sesizarea Bruxelles-ului. Basescu a trimis-o inapoi in Parlament

In noiembrie 2007, CE a avertizat Romania ca ar putea fi amendata cu cateva milioane de euro pentru incalcarea tratatului comunitar in lipsa independentei ANRCTI. Oficialii europeni precizau ca in tarile membre UE, unde statul este actionar la anumiti operatori telecom, sa fie asigurata independenta politica a autoritatii de reglementare.

Mai mult, seful statului a intors in Parlament legea de functionare a ANRCTI, pe motiv ca jandarmul pietei de telecomunicatii se va afla la mana Camerei Deputatilor, fieful PNL, potrivit unor surse care au preferat sa-si pastreze anonimatul. Motivele invocate oficial de presedinte: Camera Deputatilor nu trebuia sa fie camera decizionala pentru aceasta lege, iar controlul institutiei trebuia sa fie bicameral.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro