Sari direct la conținut

Comisia IT din Camera Deputaților a respins legea de aprobare a Ordonanței lăcomiei

HotNews.ro
OUG 114, in Comisia IT din Parlament, Foto: Hotnews
OUG 114, in Comisia IT din Parlament, Foto: Hotnews

„Acest act normativ e un dezastru pentru economia românească și trebuie respins în întregime”, a scris miercuri pe Facebook Cătălin Drulă (USR), președintele Comisiei IT din Camera Deputaților, care anunță că va propune raport de respingere la proiectul de lege pentru aprobarea controversatei Ordonanțe a lăcomiei (OUG 114/2018), aflat pe ordinea de zi a Comisiei IT din parlament. Și PNL va susține același lucru, a precizat pentru HotNews.ro deputatul PNL Pavel Popescu.

  • UPDATE1 (16:15) Pavel Popescu, deputat PNL, pentru HotNews.ro: „Azi in Comisia IT a Camerei Deputatilor am obținut o victorie care credem că se va consfinți și în Plenul Camerei cu privire la OUG 114. Am reușit să convingem Minoritățile plus UDMR-ul să voteze alături de noi respingerea OUG 114, iar reprezentantul PSD s-a abținut, ceea ce a fost un semn bun. În momentul de față, OUG 114, în opinia noastră va dispărea de pe firmamentul politicii românești și tot răul făcut de ea va fi reparat cu ajutorul PNL și al celor din Opoziție.
    În domeniul telecom, toate companiile care au fost îngrijorate până acum, cu privire la măsurile luate prin OUG 114 care le-a blocat activitățile vor putea să stea liniștite și să-și creioneze strategia pentru viitoarea licitație 5G care din prisma articolelor aflate în această Ordonanță toxică nu s-ar fi putut desfășura în acest an și ne bucurăm că am reușit să readucem, cel puțin până în momentul de față, lucrurile în normalitate și vom consfinți acest lucru în Plen.”
  • UPDATE2 (16:17) Cătălin Drulă (deputat USR și președintele Comisiei IT), pentru HotNews.ro: „Comisia IT&C a dat azi raport de respingere pentru OUG 114 („OUG lăcomiei”) cu 7 voturi „pentru” (2 USR, 2 PNL, 1 PMP, 1 UDMR, 1 minorități) și 1 „abținere” (PSD). În același timp am dat raport de respingere și pentru OUG 19/2019 care venea cu modificări față de OUG 114. Cele două merg în pachet. OUG „lăcomiei” are efecte dezastruoase pentru economie – în Comunicații, în industria bancară sau pentru Pilonul 2 – trebuie să parcurgă tot circuitul parlamentar (inclusiv votul în plen) și să fie respinsă definitiv. Presiunea trebuie menținută pentru abrogarea acestei nenorociri.”
  • UPDATE3 (16:50) Pavel Popescu, deputat PNL, pentru HotNews.ro:„Deși ar fi trebuit să fie o ședință reunită a Comisiilor IT și de Buget Finanțe din Camera Deputaților, astăzi s-a desfășurat doar ședința Comisiei IT, urmând ca săptămâna viitoare, la prima reuniune a Comisiei de Buget Finanțe, acest proiect de lege să fie dezbătut. Credem că votul va fi identic cu cel dat astăzi de Comisia IT și vom anula practic efectele OUG 114, ordonanță atât de toxică pentru România, urmând ca în Plenul Camerei să închidem definitiv acest capitol pentru tot mediul de afaceri care a suferit enorm din cauza acestei Ordonanțe.”

Comisia IT alături de Comisia de buget finanțe și bănci din Camera Deputaților trebuie să prezinte miercuri un raport comun asupra proiectului de lege pentru aprobarea OUG 114/2018 (așa numita Ordonanță a lăcomiei), dar și asupra proiectului de lege pentru aprobarea OUG 19/2019 care a adus modificări controversatei ordonanțe care a introdus taxa pe lăcomie în sectorul bancar și a suprataxat mediul privat, inclusiv firmele din domeniul telecomunicațiilor.

Acest act normativ e un dezastru pentru economia românească și trebuie respins în întregime. Pentru a trece raportul de respingere e nevoie de voturile a 50% + 1 din cei prezenți și de un cvorum de participare la Comisie de 8 persoane. Vom vedea dacă reprezentanții partidelor în Comisie au înțeles ceva din votul de duminică.„, a scris miercuri pe Facebook Cătălin Drulă (USR), președintele Comisiei IT din Camera Deputaților.

Acesta a precizat pentru HotNews.ro că USR vrea respingerea în întregime a ambelor proiecte de lege. Contactat miercuri de HotNews.ro, deputatul PNL, Pavel Popescu, membru în Comisia IT din Parlament, a spus că și PNL va cere respingerea acestor proiecte de lege.

La dezbatere sunt invitați oficiali ai Ministerului de Finanțe, ai Ministerului Comunicațiilor, ai Arbitrului telecom (ANCOM) și ai AOMR (asociația care reprezintă Orange, Vodafone și Telekom).

  • Arbitrul telecom nu a avizat OUG 114, iar al Orange, Vodafone și Telekom au amenințat că o vor contesta la Curtea Constituțională

Proiectul de aprobare a OUG 114/2018 a mai fost dezbătut în Comisia IT din Camera Deputaților în luna martie 2019, fără a se da însă un raport.

Reprezentanții Orange, Vodafone și Telekom au transmis atunci în Parlament o adresă prin care au solicitat guvernanților eliminarea amenzii speciale, de până la 10% din cifra de afaceri, impuse în domeniul telecom prin controversata Ordonanță de Urgență 114/2018. „Dacă nu este eliminată în cursul procesului legislativ, amenda specială va fi atacată prin excepție de neconstituționalitate ce se preconizează că va avea mari șanse de succes.”, se arată în adresa obținută de HotNews.ro.

  • Ce amendă specială a introdus OUG 114 în sectorul telecom

Una din principalele măsuri ale OUG 114/2018 care ar afecta domeniul telecom este introducerea unei noi sancțiuni care vizează exclusiv lucrările de construcții din sectorul telecomunicațiilor. Este vorba de o amendă specială cuprinsă între 1% și 10% din cifra totală anuală de afaceri pentru furnizorii care fac lucrări fără să fi obținut în prealabil dreptul de acces pe proprietate sau autorizația de construire.

Modificările aduse OUG 114: Aplicarea acestei amenzi a fost amânată până la 1 septembrie 2019

OUG 19/2019 care a adus modificări controversatei ordonanțe a introdus pentru sectorul telecom doar o amânare până la data de 1 septembrie 2019 a aplicării acestei prevederi care introduce amendă de până la 10% din cifra de afaceri pentru furnizorii telecom care încheie contracte de instalare, întreținere sau înlocuire a rețelelor, fără existența dreptului de acces sau în lipsa autorizației de construire.

  • Arbitrul telecom, condus de fostul premier Sorin Grindeanu, a refuzat să avizeze OUG 114

Problemele aduse de OUG 114 asupra domeniului telecom sunt însă mult mai mari, afectând inclusiv licitația 5G care ar trebui să aibă loc în acest an.

HotNews.ro a scris în exclusivitate în data de 9 ianuarie 2019 că Arbitrul telecom (ANCOM), condus de Sorin Grindeanu, a avertizat încă din data de 20 decembrie 2018 Ministerul de Finanțe, că aplicarea unui tarif de monitorizare la un nivel fix de 3% pe cifra de afaceri în telecom încalcă legislația UE, conform unui document obținut de HotNews.ro. În ciuda observațiilor ANCOM, care a propus ca acest tarif „să se determine anual, fără a depăși 3%”, în Ordonanța de Urgență privind „taxa pe lăcomie”, publicată în 29 decembrie în Monitorul Oficial, Guvernul a păstrat acest tarif fix la 3%, dar a exceptat de la plata acestuia serviciile poștale și de curierat, sector în care statul, prin Poșta Română, este cel mai mare jucător din piață.

Tariful de monitorizare este o taxă pe care, până acum, toți furnizorii de comunicații electronice și de servicii poștale erau obligați să o plătească exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale arbitrului telecom (ANCOM).

Acest tarif stabilit în lege la maxim 0,4% din cifra de afaceri, nu a mai fost aplicat de 10 ani. Motivul? Tariful se aplica numai dacă ANCOM nu-și acoperea cheltuielile administrative cu veniturile din celelalte surse de finanțare, ori autoritatea a fost mereu pe excedent și are acum în conturi peste 1 miliard de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro