Sari direct la conținut

Comoara aruncată la ghenă, în București. Extraordinara poveste a arhitectului care a proiectat Casa Scânteii, dar și 100 de vile moderniste în Constanța interbelică

Bulevardul Kiseleff si Casa Presei, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Bulevardul Kiseleff si Casa Presei, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Într-o seară înghețată de ianuarie 2014, Daniel Balint, pictor restaurator, a descoperit, într-o pubelă plină cu moloz și resturi de mobilă de pe strada Batiște din București, câteva file foșnitoare, ce păreau a fi planșe de arhitectură.

Profund uimit, știind că bena va fi ridicată a doua zi, pictorul a scotocit toată noaptea în gunoi, a sortat febril desenele și a scos la iveală o veritabilă comoară: arhiva personală a arhitectului Haim Goldstein alias Horia Maicu (1905-1975).

Erau sute de planșe de arhitectură realizate pe hârtie de calc, înfătișând lucrările sale din București și Constanța, fotografii inedite din timpul lucrărilor la Casa Scânteii, ba chiar și poze de la nunta sa. Toată viața unui mare arhitect, la tomberon.

Arhitectul Haim Goldstein este omul care, în mai puțin de 10 ani, a schimbat înfățișarea Constanței. Vorbim despre 100 de imobile, multe dintre ele blockhaus-uri, altele vile moderniste, realizate într-o bogăție de stiluri de arhitectură, de la maur-mediteranean, art deco modernist și clădiri cu forme care seamănă cu navele urcate pe uscat.

Citește integral pe B365.ro cum și de ce s-a transformat Haim Goldstein în Horia Maicu – un arhitect burghez devenit creatorul de arhitectură socialistă în București.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro