Sari direct la conținut

Concesionarea Parcului Izvor: Compania privată susține că parcul va fi public și nu cu circuit închis: „Va fi unul din cele mai frumoase parcuri”

HotNews.ro
Madonna in Parcul Izvor, Foto: Alex Barbulescu
Madonna in Parcul Izvor, Foto: Alex Barbulescu

Firma din grupul de companii deținute de organizatorii festivalurilor Untold și Neversea, care vrea să ia în concesiune Parcul Izvor pe tot parcursul anului, susține că parcul va fi destinat cetățenilor și comunității, deci nu va fi un parc cu circuit închis.

Ce spune compania:

  • Proiectul nostru își propune să ofere bucureștenilor unul dintre cele mai frumoase parcuri din sud-estul Europei, care să devină o atracție pentru toate categoriile de vârstă.
  • De la tineri până la familii cu copii care, pe lângă facilitățile clasice de petrecere a timpului liber specifice unui parc, vor avea acces și la atracții precum: spații modulare pentru concerte, piese de teatru, operă, reprezentații de circ, expoziții, târguri, zone de relaxare instagramabile, spații de restaurante, pop-up stores, spații de relaxare destinate familiilor.
  • Parcul va fi destinat cetățenilor și comunității, deci nu va fi un parc cu circuit închis, el va fi un spațiu public în care bucureștenii vor putea să se plimbe, să citească, să practice diverse sporturi, iar de toate aceste lucruri se vor putea bucura într-un parc la standarde internaționale și cu acces la toate facilitățile de mai sus.
  • Singurele momente când accesul va fi limitat doar în baza unui bilet vor fi diverse spectacole artistice, concerte, expoziții. Acestea se vor desfășura într-un spațiu limitat din suprafața totală a parcului și în baza unui calendar de evenimente comunicat din timp.
  • Programul de funcționare al evenimentelor din parc nu va fi unul prelungit, ci va fi în conformitate cu prevederile legale ale orașului, astfel încât nu vom deranja locuitorii din vecinătate.

„Credem cu tărie că proiectul din București poate fi un bun exemplu de cum poate fi pus în valoare un astfel de spațiu public. Credem că putem fi deschizători de drumuri și în această direcție, exemplul nostru putând fi urmat și de către alte orașe, așa cum s-a întâmplat și cu organizarea festivalurilor UNTOLD și NEVERSEA, când, de asemenea, am fost deschizători de drumuri, iar mai apoi modelul nostru a fost urmat și de către alți organizatori.”, spune Edy Chereji de la Untold Universe.

Cererea este „în analiză”

Propunerea de concesionare a Parcului Izvor, către un operator privat, este în analiză, a declarat primarul general, Nicușor Dan. Primarul spune că parcul nu va fi distrus sau închis sau desființat, ci este vorba despre o propunere de valorificare a parcului din partea unei companii private, propunere care urmează să fie discutată.

”Decizia însă este departe de a fi luată. Mai mult, în cazul în care se va merge pe această variantă, a concesionării, vom solicita într-un cadru transparent mai multe proiecte din partea mediului privat”, a declarat Nicușor Dan.

Cine dorește concesionarea Parcului Izvor și de ce?

Compania WUNDERPARK S.R.L. din Cluj–Napoca este cea care dorește concesionarea Parcului Izvor pe tot parcursul anului, potrivit scrisorii transmise consilierilor generali.

Conform documentului, compania face parte din grupul de companii deținute de organizatorii festivalurilor Untold și Neversea.

”Dorim să adunăm într-un singur loc o multitudine de activități de exprimare artistică, ce se vor combina cu elemente de food & beverages, shops sau hub de dezvoltare a ONG–urilor. (…) Parcul lzvor din Capitală a fost identificat ca oportunitatea perfectă de dezvoltare a proiectului, a Bucureștiului, a comunității și a turismului.

Această oportunitate privind locația provine din faptul că a fost identificat potențialul acestui parc care în prezent este sub exploatat la posibilitățile pe care le-ar putea oferi”, se arată în scrisoare.

Întreținerea parcului ar urma să revină în sarcina WunderPark, se va amenaja spațiul prin plantarea de copaci, înlocuirea permanentă a gazonului, iar acest aspect ar duce la îmbunătățirea stadiului precar în care se află parcul în acest moment, se arată în documentul citat.

”Odată ce investiția va demara, se are în vedere plantarea unor copaci, tocmai pentru a crea designul gândit în vederea creării unei imagini de ansamblu la cerințele turismului de secol 21.

De asemenea, stadiul actual al Parcului lzvor nu ar permite operaționalizarea investiției la standardele dorite, astfel se are în vedere toaletarea și curățarea întregului parc astfel încât cel mai mic detaliu să fie pus la punct.

Majoritatea suprafeței parcului este acoperită de spațiu verde care va fi în permanență înlocuit odată ce iarba va fi afectată de fluxul populației care va trece prin parc.

Limitele legale ale zgomotului și evitarea poluării fonice vor reprezenta elemente obligatorii în operarea acestei investiții”, se mai arată în scrisoare.

Compania ar urma să plătească o revedență Primăriei, un prag minimal, plus procent din profit, iar la anumite activități accesul publicului să fie gratuit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro