Sari direct la conținut

Concurenta: Romtelecom, proprietarul Zapp si firma controlata de RCS&RDS nu au voie la noua licenta de comunicatii mobile

HotNews.ro

Consiliul Concurentei a avertizat, miercuri, in mod voalat, ca arbitrul telecom (ANRCTI) si Comisia de licitatie s-au inselat in privinta operatorilor care pot lupta pentru noua licenta de comunicatii mobile.

Legea, spune Concurenta, interzice atat operatorilor, cat si grupurilor din care fac parte, care au deja o astfel de licenta, sa mai dobandeasca alta. Saudi Oger, proprietarul Zapp, NetPoint, controlata de RCS&RDS, dar si Romtelecom, care impreuna cu Cosmote apartin OTE au depus insa oferte, iar autoritatea de reglementare a considerat ca nu este nici o problema, bazandu-se pe aceeasi lege.

Informatia pe scurt:

1. Consiliul Concurentei a atentionat voalat, miercuri, ca s-a inteles gresit legea privind procedura de selectie pentru acordarea unei noi licente de comunicatii mobile, permitandu-se ca trei companii, Saudi Oger, proprietarul Zapp, NetPoint, controlata de RCS&RDS si Romtelecom, controlata de OTE care mai are o licenta de telefonie mobila, prin Cosmote, sa depuna oferte.

2. Concurenta spune ca a avertizat Ministerul Comunicatiilor, ANRCTI si Comisia de licitatie de anul trecut, din faza de proiect a legii, ca termenul „operator” trebuie sa se refere atat la un operator telecom cat si la grupul din care face parte pentru a nu afecta competitia si a aduce un nou jucator in piata.

3. ANRCTI analizeaza solicitarea Consiliului Concurentei, urmand sa prezinte curand o pozitie cu privire la aceasta solicitare. O reactie este asteptata si din partea Ministerului.

Ingrijorata de „diferitele interpretari” ale Hotararii de Guvern privind procedura de selectie pentru acordarea unei noi licente de comunicatii mobile pe piata din Romania, Consiliul Concurentei a atras atentia, miercuri, in mod public ca prin termenii „operator” si „operator de comunicatii electronice” din lege se identifica atat operatorii de comunicatii electronice, cat si grupurile din care fac parte.

Update: Proprietarul Zapp, compania detinuta de RCS&RDS, dar si Romtelecom nu au ce cauta la licitatie

Intr-un mod voalat, Concurenta spune ca ANRCTI si Comisia de licitatie nu au inteles termenii legii si ca procedura este in neregula. Atentionarea se rasfrange insa si asupra Ministerului Comunicatiilor, in calitate de initiator al acestei legi.

Concret, patru din cele 10 companii care au cumparat caietul de sarcini pentru noua licenta de comunicatii mobile (in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz), din care si Saudi Oger, proprietarul Zapp, NetPoint, controlata de RCS&RDS printr-un pachet de 97,5% din actiuni, conform datelor de la Registrul Comertului, citate de Ziarul Financiar, dar si Romtelecom, controlat de grupul OTE, care prin Cosmote mai detine o astfel de licenta de comunicatii mobile, au depus pana la data limita, 4 august, ofertele.

Totusi, Hotararea 61/2008 privind procedura de selectie a licentei interzice altor „operatori” care detin o astfel de licenta sa mai dobandeasca una, iar Concurenta spune ca termenul se rasfrange si asupra grupurilor din care respectivii operatori fac parte.

Pe motiv ca peste tot in legea respectiva se foloseste numai termenul „operatori” fara nici o alta explicatie, cele trei companii au ajuns destul de departe, cu acordul ANRCTI si al Comisiei.

„Actul normativ nu face in nici un fel referire la actionarii acestor operatori, nici la persoanele juridice la care acestia sunt actionari, ceea ce permite Saudi Oger Ltd. sa participe la procedura”, a declarat recent pentru HotNews.ro, Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

Ministerul Comunicatiilor, ANRCTI si Comisia de Licitatie au fost avertizati de anul trecut

De cealalta parte, Concurenta spune ca a semnalat autoritatilor aceste lucruri inca de anul trecut, cand Hotararea era in faza de proiect.

„La sfarsitul anului trecut, cand Hotararea era in faza de proiect, am trimis catre Ministerul Comunicatiilor un aviz si in acelasi timp instiintari catre ANRCTI si Comisia de licitatie, in care semnalam, printre altele, exact aceste aspecte”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Consiliului Concurentei.

Iesirea autoritatii de concurenta pare sa fi surprins atat Ministerul cat si pe arbitrul telecom. Presedintele ANRCTI, Dan Georgescu, a declarat miercuri pentru HotNews.ro ca „solicitarea (n.r. Consiliului Concurentei) este in momentul de fata analizata de catre ANRCTI, urmand ca in cel mai scurt timp autoritatea sa prezinte o pozitie cu privire la aceasta solicitare”.

Pana la incheierea acestui articol, Ministerul Comunicatiilor nu a prezentat un punct de vedere in legatura cu aceasta situatie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro