Sari direct la conținut

Conducerea Curtii de Conturi ia salarii cu doua fete

Romania Libera

Cei 13 consilieri ai Curtii de Conturi a Romaniei, in frunte cu presedintele Dan Drosu Saguna, isi incaseaza salariile rotunjite dupa o metoda cel putin originala. Incepand din luna iulie, ei isi iau salariile marite pe baza Legii 231 si sporul de vechime in baza Legii 219, ambele din 2007.

Situatia este similara celei in care distinsii consilieri mananca zilnic friptura, fara garnitura, la un restaurant, pentru ca apoi sa treaca la clubul de vizavi, unde sa serveasca garnitura, pe sest, in separeu. Aceasta deoarece in primul restaurant este interzisa garnitura la friptura, iar consilierii nu sunt membri ai clubului unde se prajesc cartofii.

Asa si consilierii de conturi. Definiti de lege drept demnitari numiti (n.r. – nu sunt alesi), ei isi primesc salariile marite potrivit Legii 231. Lege care le mareste salariile, dar le interzice expres sa incaseze sporul de vechime: „Demnitarii nu beneficiaza de premii, de sporul de vechime in munca si nici de alte sporuri” (art. 3 alin. 5).

Problema sporului de vechime a fost „rezolvata” insa printr-o alta lege, 219/2007, care a aprobat Ordonanta 27/31 ianuarie 2007, prin care se aprobase cresterea salariilor tuturor controlorilor financiari din cadrul Curtii de Conturi.

Legea a completat insa ordonanta, adaugand la drepturi salariale „sporul de vechime” pentru controlorii financiari ai Curtii, dar si pentru consilierii de conturi, ale caror salarii nu fac obiectul nici al OG27, nici al Legii 219.

Astfel ca fiecare demnitar din conducerea Curtii de Conturi incaseaza 15-20 de milioane de lei lunar spor de vechime la salariile pentru care sporul de vechime este interzis.

Saguna se jura ca nu stie

Intrebat daca primeste spor de vechime si care este baza legala pentru aceasta, Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi, ne-a declarat initial ca nu stie daca ia spor de vechime: „Nu stiu, trebuie sa ma documentez”, ne-a raspuns saguna, care nu pare sa fi simtit ca incaseaeza cu circa 20 de milioane de lei vechi in plus in fiecare luna.

Ilie stefan, directorul adjunct al Directiei Gestionarea Resurselor Financiare si Umane, ne-a confirmat ca demnitarii incaseaza salariul pe baza unei legi si sporul de vechime pe baza altei legi. El sustine ca nu se incalca legea salarizarii demnitarilor, chiar daca presedintelui si celor 12 consilieri li se plateste sporul de vechime „interzis”.

Metoda „legii convenabile”, aplicata de judecatori

Nu doar consilierii din conducerea Curtii de Conturi aleg ce li se cuvine din legislatie. Judecatorii din intreaga tara au dat in judecata Ministerul Justitiei, solicitand sa li se plateasca sporul de risc si stres, care le fusese anulat prin OG 83/2000.

Judecatorii sustin ca ordonanta nu era legala, ca numai o lege organica le putea „umbla” la salarii, dar se prefac ca uita ca aceeasi ordonanta le-a marit salariile de 2,5 ori. Altfel spus, daca s-ar stabili ca judecatorii au dreptate ca abrogarea sporului este incorecta, inseamna automat ca judecatorii au incasat, timp de aproape sapte ani, venituri salariale necuvenite.

Ministerul nu are inca o statistica, dar daca toti cei 5.000 de magistrati isi vor obtine sporul de risc si stres pe ultimii 3 ani, devizul va fi de cel putin 400 de milioane RON (4.000 de miliarde de lei vechi) – aproape 120 de milioane de euro.

integral in Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro