Sari direct la conținut

Consilier britanic: Taxarea sacoselor de plastic ar putea fi o diversiune

HotNews.ro

Intentia legislativa care ar putea impiedica magazinele sa mai distribuie gratuit pungi de plastic reprezinta o ocolire a adevaratelor probleme legate de mediu, sustine consilierul guvernamental Chris Coggins.

Profesorul Coggins, expert in reciclare, spune ca aceasta politica guvernamentala a permis supermarketurilor sa paseze responsabilitatea catre clienti.

„Conducerea magazinelor are un rol decisiv cand vine vorba de alegerea materialelor pentru ambalare”, spune Coggins. „Problema este ca propunerea distrage atentia de la deciziile mai importante pe care Guvernul ar trebui sa le ia, de fapt, in privinta poluarii”, mai spune acesta.

„Sacosele de plastic polueaza in sensul ca sunt un gunoi care persista foarte mult, insa la folosirea lor se foloseste putin petrol. Asadar, problema sta mai mult in faptul ca pungile de pe strada arata urat, decat ca fabricarea lor ar polua foarte mult”, crede profesorul.

Ministrul Mediului din Marea Britanie, Joan Ruddock, a recunoscut ca pungile de plastic reprezinta o parte foarte mica din volumul gunoiului pe care il produce populatia, arata BBC.

Aceasta a adaugat insa: „Stim ca publicul este de partea noastra. Oamenii vor sa vada actiuni concrete. Sacosele de plastic sunt un simbol al societatii de consum, asa ca trebuie sa facem ceva pentru a reduce folosirea acestora”.

Noua propunere legislativa nu i-a incantat insa pe producatorii britanici care fabrica circa 13 miliarde de sacose pe an.

Jane Milne, de la Consortiul Britanic de Comert, spune: „Sunt multe masuri de combatere a poluarii pe care le-am adoptat deja, dar credem ca aceasta propunere legislativa este mai degraba triviala. Se face din tantar – armasar, este o decizie exagerata fata de consecintele reale ale folosirii pungilor de plastic si sunt probleme ecologice mult mai grave pe care ar trebui sa le abordam”.

In Romania, Ministrul Mediului, Atilla Korodi, afirma, in luna ianuarie 2008 ca pungile de plastic nu vor mai fi distribuite gratuit din aceasta vara. Cel putin, nu in marile magazine si hipermarketuri. Noile pungi ar putea fi fabricate din materiale biodegradabile care nu polueaza mediul, spre deosebire de o sacosa de plastic, care se distruge in circa 400 de ani.

Irlanda a fost prima tara care a introdus o taxa pentru pungile de plastic, in 2002. Aceasta politica a redus, peste noapte, consumul sacoselor cu circa 90%. Desi decizia a fost benefica pentru mediul inconjurator, masura fusese luata initial pentru a reduce gunoiul de pe strazi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro