Consiliul Concurentei analizeaza infiintarea Companiei Nationale de Energie Electra
Consiliul Concurentei analizeaza concentrarea economica ce se va realiza prin fuziunea complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Craiova, SNLO, Nuclearelectrica, Hidroserv Ramnicu Valcea si sucursalele Hidroelectrica din Ramnicu Valcea, Sibiu si Targu Jiu, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Societatea nou infiintata – Compania Nationala Electra – va avea ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea energiei electrice, producerea, transportul, distributia si furnizarea energiei termice, exploatarea minelor si carierelor de lignit si producerea de combustibil nuclear.
„Autoritatea de concurenta analizeaza aceasta operatiune din punctul de vedere al posibilelor efecte anticoncurentiale, in conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrarilor economice. Potrivit dispozitiilor Legii concurentei operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute de lege sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal”, se mai arata in comunicat.
De asemenea, Consiliul Concurentei este interesat in obtinerea observatiilor si punctelor de vedere in legatura cu aceasta concentrare economica de la agentii economici terti, inclusiv concurenti si clienti ai partilor implicate.
Guvernul a demarat anul trecut procedurile de reorganizare a companiilor energetice, care inseamna comasarea tuturor producatorilor de stat in doua companii gigant, Electra si Energetica.
La sfarsitul lunii octombrie, Ministerul Economiei a dat startul procesului de reorganizare, convocand AGA la toate societatile implicate. Astfel, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a aprobat in AGA fuziunea cu cei mai mari producatori de electricitate din tara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), in vederea formarii „Electra”. De asemenea, CNH Petrosani, Hidroelectrica, Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni au aprobat sa fuzioneze in vederea infiintarii „Energetica”. Totodata, Hidroelectrica a aprobat divizarea companiei in doua componente.