Sari direct la conținut

Consiliul Concurenței investighează cele 10 bănci care contribuie la calculul ROBOR: S-ar fi înțeles să fixeze cât mai sus rata dobânzii – Surse

HotNews.ro
ATM, Foto: Chakrapong Worathat / Dreamstime.com
ATM, Foto: Chakrapong Worathat / Dreamstime.com

​Consiliul Concurenței a demarat marți mai multe inspecții în București la sediile celor 10 bănci care participă la calculul ROBOR, în cadrul unei investigații în care suspectează o înțelegere între aceste bănci pentru fixarea la un nivel cât mai ridicat a ratei dobânzii, au declarat marți pentru HotNews.ro surse apropiate investigației.

Potrivit surselor HotNews.ro, investigația demarată de Consiliul Concurenței este recentă, dar pregătirile și analizele sunt mai de durată.

  • UPDATE Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a confirmat marți pentru TVR Info că autoritatea investighează dacă băncile s-au înţeles între ele pentru a stabili indicele ROBOR, dar a subliniat că nimeni nu trebuie considerat vinovat până nu se dovedeşte acest lucru.
  • „În mod normal nu se află de operaţiunile noastre decât ulterior desfăşurării controalelor. În general companiile nu sunt interesate să povestească dacă sunt controlate, iar noi menţinem discreţia. Dar, într-adevăr, trebuie să confirm că există un control în desfăşurare la principalele bănci din ţară. Dar este doar un control, nimeni nu e vinovat până nu dovedim că e vinovat. Vom vedea cum vor decurge lucrurile. Este un control care a început în această dimineaţă”, a precizat Bogdan Chiriţoiu, în emisiunea „Banii, azi” de la TVR Info, potrivit Agerpres.

Chirițoiu a subliniat că nu nivelul unui preţ este problema din punctul de vedere al autorităţii de concurenţă, ci dacă acest preţ a fost format prin practici anticoncurenţiale.

Ce bănci participă la calculul ROBOR

ROBOR este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare.

Potrivit datelor Asociației Piețelor Financiare (ACI), cele 10 bănci care îndeplinesc rolul de participant la calculul ROBOR sunt: Banca Comercială Intesa Sanpaolo România, Banca Comercială Română, BRD ‐ Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, CEC Bank, Eximbank, ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Bucureşti, OTP Bank România, Raiffeisen Bank și Unicredit Bank.

Care sunt responsabilităţile băncilor care participă la calculul ROBOR?

Băncile participante desemnează personal specializat, cu pregătire corespunzătoare în domeniul pieţelor financiare, în vederea furnizării cotaţiilor pentru calcularea ROBOR.

Băncile asigură pentru această activitate independenţa decizională a personalului care contribuie faţă de orice alta entitate din bancă, incluzând zona de creditare.

Participanţii la calculul ROBOR dispun de coduri de conduită şi au implementate controale interne dedicate acestei activităţi.

Cotaţiile participanţilor la calculul ROBOR sunt doar informative, sau sunt ferme?

Băncile participante la calculul ROBOR şi‐au asumat obligaţia de a încheia tranzacţii la cotaţiile publicate pentru calculul ROBOR, în intervalul 11:00‐11:15, la solicitarea unei alte bănci participante la calculul ROBOR, pentru anumite sume maxime.

Ca exemplu, dacă un participant la calculul ROBOR a cotat pentru ROBOR 3 luni nivelul de 2,97%, este obligat ca, la solicitarea oricărui alt participant adresată în intervalul 11:00‐11:15, să îi împrumute acestuia o sumă de până în 5 milioane RON la rata de 2.97%.

Informații despre inspecțiile demarate de Consiliul Concurenței au fost prezentate marți și de Profit.ro și Zf.ro.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro