Sari direct la conținut

Consiliul Concurentei: Un roman plateste notarilor de 14 ori mai mult decat un neamt pentru aceeasi tranzactie

HotNews.ro

Situatia pietei notarilor in Romania este mai grava decat in alte tari din UE, iar lipsa concurentei pe aceasta piata se traduce in preturi mai mari, arata o investigatie a Consiliului Concurentei. Datele arata ca Romania are cel mai ridicat cost real al serviciilor notariale din 21 de state membre UE analizate, un roman platind de 14 ori mai mult decat un neamt pentru aceleasi servicii.

„Costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor ajustat cu venitul mediu si estimate ca procent din valoarea tranzactiei, este cel mai ridicat in Romania din cele 21 de state membre UE analizate, fiind de peste patru ori peste medie. In comparatie cu alte state europene, Romania are un cost real al serviciilor notarile mai mare de sapte ori decat in Portugalia, de 14 ori decat in Germania, de cinci ori decat in Franta, de sase ori decat in Austria sau Spania si de patru ori decat in Belgia. Chiar in comparatie cu state central si est europene, in Romania onorariile notariale reale sunt mai mari decat in Polonia, Ungaria sau Slovenia”, se arata in analiza autoritatii.

Datele Consiliului Concurentei indica faptul ca onorariul notarilor, exprimat ca procent din valoarea tranzactiei (100.000 euro) si ajustat cu venitul mediu este in Romania la nivelul de 7,59%, de circa 14 ori mai mare decat in Germania, unde acest procent este de numai 0,54%.

Concurenta propune eliminarea tarifului pentru redactarea contractului de vanzare-cumparare, pentru economii anuale de 15-30 milioane euro

Un prim pas in procesul de dereglementare a profesiei de notar public, precum si in asumarea de catre Ministerul Justitiei a unui rol activ in calitatea sa de reglementator, sustine Consiliul Concurentei, poate fi reprezentat de reducerea nivelului minim al onorariilor cu 15% prin utilizarea de contracte standardizate (pentru cea mai mare parte a tranzactiilor), eliminand astfel tariful pentru redactarea contractului din componenta onorariilor.

„15% din tariful notarial este asa numita redactare a contractului de vanzare-cumparare. Asta nu implica vreo creativitate sau un efort deosebit din partea notarului si macar asta nu se justifica. Daca s-ar introduce aceasta masura, la nivelul economiei nationale, in functie de volumul anual de tranzactii s-ar realiza economii anuale intre 15-30 milioane euro”, a spus Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii.

Concurenta ar vrea ca notarii sa-si afiseze public si explicit tarifele practicate

Consiliul Concurentei mai propune deschiderea acestei piete, pentru intensificarea competitiei si gasirea unor mijloace prin care notarii sa-si faca publice tarifele.

„Daca s-ar deschide piata notariala, va fi concurenta intre ei si vor accepta sa munceasca mai mult pe bani mai putini. Apoi, daca se vor gasi mijloace de a face publice tarifele tale ca notar, pe care in mod normal consumatorul le vede undeva pe o hartiuta mica intr-un colt, atunci notarii vor avea interes sa-si puna tarife mai mici pentru a atrage mai multi clienti”, a mai spus Chiritoiu.

Tot in privinta notarilor, autoritatea a mai spus ca „va sesiza Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor referitor la informarea precara a consumatorilor de catre banci in legatura cu notarii selectati de acestea pentru efectuarea tranzactiilor prin credit ipotecar, mai ales in privinta informarii concumatorilor inca din faza initiala asupra tarifelor practicate de notarii respectivi.

In afara de piata notarilor, unde au fost sesizate cele mai mari disfunctionalitati, Consiliul Concurentei a analizat de asemenea si pietele serviciilor de intermediere imobiliara, de cadastru si de evaluare imobiliara. Investigatia a fost declansata in aprilie 2008 si a urmarit identificarea eventualelor probleme de concurenta, in special pe pietele serviciilor conexe tranzactiilor imobiliare, si a efectelor pe care acestea le au asupra consumatorilor.

Toate recomandarile in urma acestei investigatii vor fi trimise catre Comisiile Parlamentare si catre Guvern.

Mai multe detalii despre situatia si recomandarile pentru fiecare piata in parte, aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro