Sari direct la conținut

Consumul, probabil, nu-și va reveni instantaneu. Problema de azi din China ar putea fi și la noi

HotNews.ro
Consumul, probabil, nu-și va reveni instantaneu. Problema de azi din China ar putea fi și la noi

​Nu știu câți vă veți teme să mergeți în Mall-uri, să consumați o pizza la restaurant sau să mergeți, spre exemplu, la sala de fitness, după ce criza coronavirusului se va încheia. Pentru mulți, numai gândul de a transpira și respira intensiv în sala de sport „face pielea de găină”. Dacă cineva va strănuta sau tuși într-un local, va fi privit cu suspiciune de ceilalți. Dacă cineva are alergie care se manifestă prin strănut, se va simți prost când îi va vedea pe ceilalți cum îl privesc.

Cei care din criza economică precedentă nu au învățat că este bine să economisești, acum probabil gândesc altfel.

Dacă ne uităm la China, pare că nu își va reveni imediat consumul. Aici nu ne referim la mâncare, electronice sau mașini, ci la alte business-uri precum cele menționate la începutul articolului.

Zilele astea, China încearcă să scoată consumatorii afară.

Relaxează-te, mănâncă afară și cumpără, acesta este unul dintre mesaje transmise de autoritățile chineze către populație, după luni în care li s-a spus să stea în case din cauza coronavirusului, scrie Bloomberg, citată de The Straits Times.

În încercarea de a restarta consumul care a dispărut, autoritățile din unele locuri distribuie vouchere, cerând companiilor să acorde salariaților timp liber plătit și oferind subvenții pentru achizițiile mari, pentru mașini de exemplu.

Mass-media internă redă povești ale oficialilor care se bucură de deliciile locale, precum ceai sau chiftele de porc.

Totuși, mulți chinezi ezită să se întoarcă la vechile vieți. Sunt îngrijorați asupra ieșirii afară, asupra presiunilor financiare, în timp ce rata șomajului crește.

În Zhejiang, companiile au fost încurajate să acorde angajaților o jumătate de zi liberă, plătită, o dată pe săptămână, în speranța că vor folosi timpul liber pentru a face cumpărături și a petrece.

Chen Xin, un designer interior cu sediul în capitala provinciei, nu va beneficia de această măsură. Ea lucrează pentru o companie mică de 20 de persoane, care nu își poate permite această facilitate după pierderea afacerilor din cauza virusului.

„Aș fi recunoascătoare doar dacă mi-aș păstra locul de muncă. Colegii mei, împreună cu mine, mâncăm acasă cât de des putem. Nu ne simțim în siguranță să mergem în locurile publice”, spune Chen Xin.

China trebuie să recupereze piața de consum, după ce vânzările cu amănuntul au scăzut cu peste 20% în primele două luni din acest an și aproape jumătate dintre retaileri nu au suficienți bani pentru a supraviețui încă 6 luni.

Dacă vom vedea și în România acest efect, al scăderii consumului de teama coronavirusului, economia românească, fiind bazată masiv pe această componentă, își va reveni greu. Atunci, rata șomajului va crește, resursele bugetare vor mai mici (pe TVA, de exemplu, care e o taxă pe consum, vom vedea o scădere) și mai departe vă puteți imagina. Poate, totuși, se vor adeveri așteptările anumitor analiști, anume că economia va avea parte de o revenire rapidă. Timpul va arăta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro