Sari direct la conținut

Contractul de privatizare a Electroputere Craiova a fost semnat

HotNews.ro

Contractul de privatizare al Electroputere Craiova cu Al-Arrab Contracting din Arabia Saudita a fost semnat, marti, de catre presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, si Said Bahjad Said, presedintele companiei saudite.

Ceremonia de semnare a contractului a avut loc la sediul companiei din Craiova. Valoarea totala a tranzactiei, care include plata actiunilor, preluarea datoriilor, investitii si capital de lucru, depaseste cu putin 120 de milioane de euro.

Firma Al-Arrab ar urma sa plateasca statului 2,34 milioane euro pentru pachetul de 62,82% din actiunile Electroputere, va asigura un capital de lucru de 37 milioane de euro si va realiza investitii de aproximativ 23 milioane de euro, dintre care trei milioane de euro investitii de mediu, iar restul vor reprezenta investitii pentru dezvoltare si retehnologizare.

Totodata, compania din Arabia Saudita va prelua si datoriile Electroputere. Potrivit AVAS, datoriile societatii se ridica la circa 44 milioane de euro, iar garantiile comerciale la aproximativ 20 milioane de dolari.

Pentru rezolvarea crizei de lichiditati existente in societate, cumparatorul va realiza o infuzie de capital de lucru de 37 milioane de euro.

Said Bahjat Said: Productia uzinei va creste de cinci ori pana in 2012

Presedintele companiei Al-Arrab Contracting, Said Bahjat Said, a declarat citat de NewsIn, ca pana in 2012, productia uzinei de la Craiova va creste de cinci ori.

„Conform specialistilor companiei, pana in 2012, productia uzinei de la Craiova va creste de cinci ori si estimam ca va avea profit incepand cu anul 2009. Vom transforma aceasta uzina intr-o companiei care care isi va face concurenta de pe plan international sa se teama pentru segmentul lor de piata“, a spus Said.

La randul sau, Teodor Atanasiu a declarat ca „pentru AVAS este un moment extrem de important. Dupa cinci tentative nereusite de privatizare a Electroputere, cea de-a sasea este incununata de succes. Era o ultima tentativa, la termenul limita, cand Electroputere era in pragul insolventei. Este un moment important pentru ca a venit un investitor potent financiar“.

Acesta a adaugat ca firma saudita are un program ambitios, ce prevede investitii de milioane de euro. Atanasiu a mai spus ca la Craiova nu se vor face disponbilizari de personal, ci se vor crea noi locuri de munca.

Contractul de privatizare nu obliga cumparatorul sa mentina cei angajatii uzinei, insa sindicatul de la Electroputere si Al-Arrab au incheiat un contract social in acest scop.

De asemenea, contractul de privatizare a Electoputere cu firma Al-Arrab Contracting Company Limited nu are nicio clauza care sa oblige firma saudita sa pastreze obiectul de activitate si nu prevede niciun termen pentru plata datoriilor.

In schimb, potrivit unui plan de afaceri semnat de AVAS cu Al-Arrab, cumparatorul se obliga sa plateasca actiunile in termen de zece zile, iar in termen de trei luni trebuie sa investeasca circa 30 de milioane de euro in capitalul de lucru.

Pentru restul investitiilor, ca si pentru plata datoriilor nu exista un termen de plata, acestea urmand sa fie achitate conform unei scheme proprii a cumparatorului, in functie de necesitatile fabricii.

Presedintele Al-Arrab a mai spus ca datoriile societatii vor fi achitate, cel mai probabil, printr-un credit.

Compania araba ar putea investi si in proiecte imobiliare

Reprezentantii noului actionar majoritar al Electroputere sustin ca in viitor ar putea investi in Craiova si in proiecte imobiliare, fara a preciza daca vor folosi o parte din terenurile uzinei craiovene in acest scop.

Locomotivele produse la Craiova ar urma sa fie exportate in tarile din zona Golfului, precum Iordania si Emiratele Arabe Unite, unde firma deruleaza proiecte de infrastructura, constructii cai ferate si material rulant in valoare de peste noua miliarde de euro.

AVAS a scos la vanzare 62,82% din capitalul social al Electroputere Craiova, in februarie 2007. La termenul limita de depunere a ofertelor, cinci companii si-au exprimat interesul pentru privatizarea societatea din Craiova: A5 Invest SRL Caransebes, Grup Feroviar Roman, Vienna International Holding, Al Arrab Contracting Company, Peeker Atomic Energy System INC Lakewood Colorado.

Dupa analiza documentelor de participare, au ramas trei ofertanti: A5 Invest Caransebes, Grup Feroviar Roman si Al Arrab Contracting Company.

Compania saudita a obtinut cel mai mare numar de puncte dupa aplicarea grilei de evaluare, fiind astfel selectata pentru continuarea negocierilor pentru privatizarea Electroputere.

Electroputere Craiova a fost fondata in 1949 si produce echipamente pentru domeniul energetic si transportul feroviar. Actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care controleaza 62,82% din pachetul total de actiuni.

Firma Al Arrab Contracting Company Limited este specializata in domeniul lucrarilor de infrastructura, precum si al constructiilor de cladiri rezidentiale, birouri, institutii de invatamant si spitale. Compania a realizat proiecte in Iraq, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain, Etiopia si Arabia Saudita.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro