Sari direct la conținut

Control ASF, în desfășurare la liderul RCA / Euroins, amendată cu peste 16 milioane lei în perioada 2020-2023 – DOCUMENTE

HotNews.ro
Kiril Boshov si Tanja Blatnik, Euroins, Foto: AGERPRES
Kiril Boshov si Tanja Blatnik, Euroins, Foto: AGERPRES

​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în curs de desfășurare o acțiune de control la Euroins, iar rezultatele vor fi făcute publice în momentul finalizării acestuia, au precizat luni pentru HotNews.ro oficialii autorității. De asemenea există și o plângere penală la Parchet împotriva companiei de asigurări.

Controale în desfășurare la Euroins: Ce verifică ASF

Precizările ASF legate de acțiunea de control desfășurată în prezent la Euroins vin după ce HotNews.ro a solicitat autorității să spună dacă cel mai mare asigurător auto respectă în prezent indicatorii de lichiditate, solvabilitate și de rezerve tehnice pentru buna desfășurare a activității și ce controale și măsuri a dispus ASF către acest asigurător care are cele mai multe contracte RCA după falimentul City Insurance.

De altfel, la finele lunii decembrie 2022, în urma unor întrebări formulate de senatorul AUR Sorin Mateescu, ASF i-a răspuns acestuia că „în prezent sunt în desfășurare alte acțiuni de control on-site și de supraveghere off-site care nu sunt finalizate, acțiunile vizând și verificarea indicatorilor raportați de societate.”

  • „Având în vedere măsurile aprobate de ASF și nivelul de supraveghere a societății Euroins, ținând cont de cota de piață deținută de către aceasta, dar și riscurile pe care le poate prezenta la nivelul pieței asigurărilor, acționarii societății au majorat capitalul în ultimii 2 ani cu 246 milioane de lei (capital social și primă de emisiune).
  • De asemenea, în data de 07.11.2022, societatea Euroins România a publicat o nouă hotărâre a Adunării generale a Acționarilor prin care s-a aprobat majorarea capitalului (capital social și prime de emisiune) cu suma de 55 milioane de lei, și, în același timp, a depus la ASF documentația pentru aprobarea conversiei unui împrumut subordonat acordat de acționarul majoritar, în capital social”, se arată în răspunsul ASF de la Senat.

În comunicările publice, Euroins susține că are suficiente fonduri proprii pentru a acoperi necesarul de capital de solvabilitate. Cele mai recente date ale asigurătorului arătau că la finele anului 2021 deținea fonduri proprii în valoare de 359,5 milioane lei.

Acoperirea necesarului de capital de solvabilitate (SCR) este de 107,6%, iar acoperirea necesarului minim de capital de solvabilitate (MCR) este de 230,5%.

  • UPDATE (16:19) „Așa cum am informat și ASF, gradul de solvabilitate este de 140% pentru trimestrul 3 din 2022, în timp ce coeficientul de lichiditate este de 116% pentru trimestrul 4 din 2022”, au declarat luni pentru HotNews.ro reprezentanții Euroins.

Amenzi de peste 16 milioane de lei în perioada 2020-2023

Revenind la precizările ASF transmise luni, 6 februarie 2023, către HotNews.ro, autoritatea a transmis lista tuturor amenzilor aplicate Euroins în perioada 2020-2023, care depășesc valoarea de 16 milioane de lei, dar și motivele detaliate ale acestor sancțiuni.

Dacă cea mai recentă amendă de peste 300.000 lei aplicată luna trecută a vizat plata cu întârziere a despăgubirilor, amenzile din noiembrie și septembrie 2022 vizează atât constituirea necorespunzătoare a rezervelor tehnice, dar și raportări care ar fi fost incomplete în perioada februarie-iunie 2022 privind situația litigiilor aflate în curs de soluționare pe rolul instanțelor.

Ce spune ASF despre plângerea la Parchet împotriva Euroins

HotNews.ro a solicitat ASF și un punct de vedere cu privire la informațiile Libertatea potrivit cărora ASF ar fi trimis Parchetului General o sesizare penală în data de 21 februarie 2022 după ce ar fi descoperit în urma unui control din 2021 că asigurătorul ar fi respins mii de dosare de daună, fără să le verifice și fără ca oamenii a căror semnătură apărea pe documente să le fi văzut.

Nicu Marcu, președintele ASF, ar fi fost mandatat la acel moment să completeze o sesizare penală „înregistrată în dosarul 90/P/2021″, scria Libertatea.

Ce spune autoritatea despre aceste informații?

  • „Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) înțelege să nu comenteze aspecte care fac obiectul unor anchete penale sau dosare aflate pe rolul unor instituții/autorități sau organe de specialitate ale statului.
  • În ceea ce privește posibilele fapte penale sesizate organelor de cercetare penală de către A.S.F., precizăm că aceste informații sunt exceptate de la liberul acces la informațiile de interes public, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. e) și f) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.
  • Totodată, dorim să menționăm faptul că, ori de câte ori, în urma acțiunilor de supraveghere și control desfășurate de A.S.F., în temeiul prerogativelor legale deținute, au rezultat suspiciuni cu privire la o posibilă încălcare a dispozițiilor în materie penală, ASF a sesizat organele competente cu privire la aspectele constatate.”, a precizat ASF.

Ce spune Parchetul

Libertatea a mai scris vineri, 3 februarie, că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat că există un dosar penal în acest caz, astfel că HotNews.ro a solicitat detalii.

Răspunsul transmis de Parchet la solicitarea HotNews.ro, care este identic cu cel transmis către Libertatea, menționează că „informațiile solicitate nu pot fi furnizate”, „având în vedere caracterul nepublic al procedurii în timpul urmăririi penale”.

Cu alte cuvinte, Parchetul confirmă indirect existența unui dosar deschis în urma plângerii ASF, fără însă a da alte detalii.

Ce spune Euroins

Conducerea Euroins, dar și grupul EIG au reacționat în data de 2 februarie susținând că „toate datele au fost raportate către ASF conform cerințelor legale și cu bune intenții. Acestea sunt raportate periodic către ASF, inclusiv cauzele posibilelor întârzieri de procesare și acțiunile de remediere în curs.”

  • „Ca urmare a reformelor substanțiale și a schimbărilor fundamentale pe care compania le-a implementat în ultimii doi ani, inclusiv în ceea ce privește gestionarea datelor și a raportărilor, Euroins nu a fost niciodată mai puternică, iar procesul lung și dificil de schimbări continuă. (..)
  • Nu am fost notificați de către Parchet sau de orice altă instituție din România cu privire la vreo procedură judiciară. Prin urmare, nu putem face niciun comentariu, în afara faptului că vom coopera pe deplin, așa cum facem de fiecare dată, și vom răspunde oricăror nevoi de clarificări.”, a reacționat Euroins.

În plus, grupul EIG a mai precizat că „Euroins, sub supravegherea ASF, a efectuat un inventar al tuturor litigiilor deschise și, de asemenea, încheiate până la 31 octombrie 2022. Rezultatele acestei verificări a inventarului au fost transmise la ASF în data de 16 ianuarie 2023, împreună cu toate remedierile provizioanelor până la 31 decembrie 2022.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro