Sari direct la conținut

Convorbiri la mobil in timpul zborului – Comisia Europeana a stabilit conditiile, operatorii trebuie sa stabileasca preturile

HotNews.ro

Comisia Europeana a introdus luni un set de reguli care creeaza conditiile folosirii telefoanelor mobile in timpul zborului, informeaza un comunicat dat publicitatii de Comisie. Comisarul pentru comunicatii Viviane Reding a avertizat insa ca, daca sumele percepute de operatorii de telefonie mobila pentru un astfel de serviciu vor fi prea mari, atunci el nu va fi lansat. La randul lor, companiile aeriene trebuie sa creeze conditiile necesare la bordul aeronavelor pentru ca aceia care vor sa foloseasca serviciul sa nu deranjeze ceilalti pasageri.

Prin decizia de luni, Comisia recomanda o abordare armonizata a autorizatiilor, care va promova recunoasterea reciproca a autorizatiilor nationale pentru servicii de comunicatii mobile la bordul avioanelor. Astfel, o aeronava inregistrata in Franta sau in Spania vor putea oferi servicii de telefonie mobila la bord in timpul zborurilor deasupra teritoriului Germaniei sau Ungariei fara autorizatii suplimentare.

In plus, Comisia stabileste parametrii tehnici ai echipamentului de bord pentru utilizarea telefoanelor mobile in timpul zborului pe tot cuprinsul UE. Acestia vor permite statelor membre recunoasterea reciproca a autorizatiilor pentru comunicatii mobile la bordul avioanelor, fara a pune in pericol retelele terestre. Telefoanele pasagerilor vor fi legate la o retea de telefonie mobila aflata la bordul avioanelor, conectata la sol prin sateliti. Sistemul va impiedica, in acelasi timp, conectarea telefoanelor mobile direct la retelele terestre. Acest fapt va garanta ca puterea de emisie este mentinuta la un nivel suficient de scazut pentru ca telefoanele mobile sa poata fi folosite fara ca siguranta echipamentului aeronavei sau functionarea normala a retelelor de telefonie mobila terestre sa fie afectate. Bruxelles-ul mai are in vedere si masuri privind siguranta aeriana, pentru a garanta utilizarea acestei tehnologii in cabina avionului.

Comisia Europeana nu a stabilit insa si aspectele comerciale ale unui astfel de serviciu, intrucat el este in curs de formare. Totusi, Viviane Reding a avertizat asupra preturilor pe care le-ar putea impune companiiile de telefonie mobila. „Asteptam ca operatorii sa dea dovada de transparenta si spirit inovativ in ofertele lor de preturi. Serviciile de telefonie mobila in timpul zborului se poat dovedi un serviciu nou foarte interesant, mai ales pentru oamenii de afaceri aflati in deplasare, care trebuie sa poata comunica oriunde ar fi si oriunde ar merge. Cu toate acestea, in cazul in care consumatorii vor primi facturi de telefon socante, serviciul nu se va putea lansa”, a avertizat comisarul european.

Orange si Vodafone sunt interesate de aceste servicii

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii primilor doi operatori de telefonie mobila din Romania, Orange si Vodafone, si-au exprimat interesul pentru implementarea acestor servicii.

„Pentru Orange satisfactia clientilor sai este un obiectiv important si de aceea compania va continua sa lanseze servicii noi si sa creeze oferte atractive. In aceasta directie se inscrie si serviciul care permite utilizarea comunicatiilor mobile la bordul aeronavelor si care va putea fi lansat de indata ce vor fi stabilite si implementate conditiile tehnice necesare”, au declarat oficialii Orange Romania.

„Ne dorim sa avem acest serviciu in portofoliul nostru, de indata ce va deveni disponibil si in Romania. In acest moment, este prematur sa facem estimari in privinta tarifelor”, au mentionat reprezentantii Vodafone Romania.

Compania norvegiana AEROMOBILE furnizeaza deja servicii publice de comunicatii electronice la bordul aeronavelor in spatiul aerian al Romaniei

In luna noiembrie a anului trecut, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANRCTI) a supus spre consultare publica un proiect de decizie pentru utilizarea serviciilor de comunicatii mobile la bordul aeronavelor pe parcursul zborului.

In proiectul de decizie, ANRCTI a propus un tarif anual de 9 euro pentru folosirea unui canal GSM asignat la nivel national in scopul utilizarii la bordul aeronavelor. Reprezentantii ANRCTI au precizat pentru HotNews.ro ca in prezent, in Romania, compania AEROMOBILE din Norvegia are o licenta temporara pentru furnizarea de servicii publice de comunicatii electronice la bordul aeronavelor in spatiul aerian al Romaniei, iar compania elvetiana ONAIR se afla in proces de autorizatie generala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro