Sari direct la conținut

Copacii artificiali – un proiect realizabil in urmatorii 20 de ani, pentru "absorbirea" emisiilor de carbon

HotNews.ro

O padure de 100.000 de copaci artificiali este un proiect realizabil in urmatorii 10-20 de ani si ar putea absorbi semnificativ emisiile de carbon din intreaga lume. O spun specialistii britanici, care sustin ca arborii artificiali se afla printre cele mai noi trei idei din geo-inginerie, la care expertii lucreaza in prezent, scrie BBC.

Autorii raportului in care este prezentata aceasta idee precizeaza ca fara geo-inginerie va fi imposibil sa evitam pericolele schimbarilor climatice. Studiul include si o „foaie de parcurs” pe urmatorii 100 de ani, pentru reducerea gazelor de sera din atmosfera.

Coordonatorul proiectului, Tim Fox, avertizeaza ca geo-ingineria nu trebuie privita ca un „glont de argint” care va combate schimbarile climatice folosind numai tehnicile acestei stiinte. Ea trebuie utilizata alaturi de eforturile deja practicate pentru reducerea emisiilor de carbon, a declarat expertul pentru BBC.

Autorii raportului sustin ca tipul de geo-inginerie pe care il propun poate fi folosit pe termen scurt, insa lupta pentru reducerea emisiilor de carbon are nevoie de o strategie pe termen lung. Potrivit lui Nem Vaughan, de la University of East Anglia, exista doua tipuri principale de teorii in geo-inginerie.

„Prima categorie vizeaza racirea planetei prin reflectarea unei parti a luminii soarelui in afara Pamantului. Din pacate, aceasta teorie nu face decat sa mascheze problema”, a explicat el.

„Celalalt tip de geo-inginerie are in vedere eliminarea dioxidului de carbon din atmosfera si stocarea lui”.

Echipa a studiat sute de optiuni diferite, dar a decis sa avanseze cercetarile numai pe solutia copacilor artificiali, o idee practica si realizabila prin utilizarea tehnologiilor actuale. Tim Fox a declarat pentru BBC ca „arborii artificiali sunt deja in stadiul de prototip, iar proiectarea lor, in ceea ce priveste automatizarea componentelor ce vor fi utilizate, este foarte avansata”. „In relativ scurt timp, ei ar putea fi mutati spre productia in masa”, a continuat el.

Copacii vor functiona pe principiul „capturarii” dioxidului de carbon din aer printr-un filtru. In etapa urmatoare, dioxidul de carbon va fi preluat din filtru si stocat. Tim Fox sustine ca arborii artificiali ar putea absorbi de mii de ori mai mult dioxid de carbon din atmosfera decat echivalentul lor in copaci reali.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro