Sari direct la conținut

Copii instigați să fure ca să facă rost de „doza” zilnică de droguri / Cum acționau trei grupări de traficanți din Timiș și Caraș-Severin

HotNews.ro
Retele de traficanti de droguri, Foto: Hotnews
Retele de traficanti de droguri, Foto: Hotnews

Anchetatorii au fost percheziții miercuri la trei grupări de traficanți de droguri din Caraș-Severin și Timiș, care le-ar fi vândut stupefiante inclusiv minorilor, unii dintre ei ajungând la spital. Dealerii acceptau nu doar bani, ci și bunuri furate de clienții disperați să își procure „doza” zilnică, spun procurorii DIICOT.

Conform Poliției Române și DIICOT, miercuri au fost puse în aplicare 14 mandate de percheziție în Caraș-Severin și Timiș, într-un dosar vizând constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și de mare risc, deținere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoacive.

Anchetatorii spun că în perioada 2021 – 2023 în Caransebeș şi Reşiţa au acționat trei gupări care au distribuit într-o primă fază substanțe cu efect psihoactiv în rândul tinerilor, acaparând aproape în întregime aceste „piețe”. Activitățile au dus la creșterea substanțială a veniturilor grupărilor, distribuirea de astfel de produse fiind extrem de rentabilă datorită costului mic de producție și prețului mare pe piață – în medie, prețul era de 50 lei/0,2 gr.

În timp, grupările au dezvoltat o vastă rețea de clienți, aspect facilitat de faptul că aceste substanțe provoacă rapid starea de dependență.

Ulterior, pentru a câştiga cât mai mulţi clienţi şi a avea o paleta cât mai variată de produse, traficanții s-au orientat şi spre comercializarea drogurilor de mare risc, apelând în repetate rânduri la amestecarea acestora cu alte substanţe pentru a mări efectele produse în urma consumului.

Drogurile ar fi fost livrare către tineri și că s-a constatat un număr mare de cazuri de consum în rândul minorilor, unii dintre aceştia ajungând la spitale din Reșița și Caransebeș.

„Profitând de dependența de substanțe a consumatorilor, membrii grupărilor i-ar fi instigat pe aceștia, direct sau implicit, pentru asigurarea dozei zilnice, la comiterea de infracțiuni, iar bunurile provenite din infracțiuni ar fi fost primite de membrii grupărilor, în vederea valorificării”, mai spun anchetatorii.

Substanțele au fost preluate din diverse surse, în special furnizori din Timiș, împărțite în doze și distribuite en-detail, unii dintre „clienți” devenind, în timp, furnizori pentru alți tineri din mediul relațional al acestora, mai afirmă DIICOT.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin urmează să fie duse la audieri 18 persoane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro