Sari direct la conținut

Copiii care sunt puși în premergător merg mai greu! Motivele pentru care aceste dispozitive sunt periculoase

HotNews.ro
Pentru o bună dezvoltare, copiii trebuie încurajați să meargă singuri, Foto: Shutterstock
Pentru o bună dezvoltare, copiii trebuie încurajați să meargă singuri, Foto: Shutterstock

Mulți părinți recurg la premergător, în speranța că bebelușii vor ,,fura” startul primilor pași. Dar numeroase studii au dezvăluit că bebelușii puși în premergător nu au mers mai repede ca ceilalți, dimpotrivă minunea s-a întâmplat mai târziu. De alftfel, în Canada aceste dispozitive au fost interzise, iar autoritățile australiene îi sfătuiesc pe părinți să nu le utilizeze. Explicăm pe larg de ce sunt periculoase pentru copii aceste dispozitive.

Cercetătorii Universității din Dublin au fost interesați de evoluția copiilor care au folosit premergător și au efectuat un studiu pentru a observa dezvoltarea aparatului locomotor și a mersului la sugarii care foloseau astfel de instrumente pe roți ce le permit micuților să se miște cu picioarele pe podea. Rezultatele nu au fost favorabile premergătoarelor. Utilizarea lor a fost asociată cu întârzierea târâtului și mersului independent.

Premergătorul întârzie mersul

Oamenii de știință irlandeziau descoperit că cei care folosiseră premergător au mers singuri la o vârstă mai înaintată decât cei care nu au avut așa ceva. Peste 200 de bebeluși din Irlanda de Nord au fost urmăriți, fiind aleși copii care s-au născut la termen și care au avut o dezvoltare normală. 54% dintre ei au folosit premergător. Cercetătorii irlandezi au găsit asocieri puternice între timpul utilizării premergătorului și amploarea întârzierii în dezvoltarea mersului. De exemplu, fiecare 24 de ore de utilizare a premergătorului au fost asociate cu o întârziere de 3,3 zile în mersul pe jos independent.

Risc ridicat de rănire

Par sigure la prima vedere aceste premergătoare, dar medici americani și canadieni avertizează asupra faptului că cei mici se pot accidenta.

În Canada, vânzarea de premergătoare pentru copii este interzisă. Academia Americană de Pediatrie (AAP) este și ea împotriva folosirii acestora.

„Copiii învață să meargă privind și înțelegând cum li se mișcă picioarele. În premergător, nu vor vedea ce se întâmplă cu partea inferioară a corpului lor și nu vor avea informațiile de care au nevoie pentru dezvoltarea lor motorie. Academia Americană de Pediatrie este împotriva folosirii premergătoarelor nu numai pentru că descurajează copiii să învețe cum să meargă pe cont propriu, dar și pentru că pot fi periculoase”, a declarat David Geller, pediatru american.

Un studiu publicat în revista Pediatrics arată că între 1990 și 2014, peste 230.000 de copii cu vârsta mai mică de 15 luni au fost tratați în departamentele de urgență din SUA pentru leziuni date de premergător. Majoritatea rănilor apar atunci când copiii cad pe scări într-un premergător, de obicei rănindu-și capul sau gâtul, uneori grav.

Dar nu numai scările pot fi o problemă. Copiii aflați în premergător își pot prinde degetele, pot trage lucruri și se pot împiedica sau pot apuca obiecte periculoase, care altfel nu le-ar fi la îndemână. Au fost și situații în care copiii aflați în premergător au căzut într-o piscină și s-au înecat. Potrivit studiului, între 1990 și 2003, rănile din cauza premergătorului au scăzut cu 84,5%, pe măsură ce au fost instituite standarde de siguranță, iar mai multe familii au început să cumpere suporturi care controlau mișcarea. În 2010 au intrat în vigoare standardele federale obligatorii de siguranță, care includ măsuri pentru a preveni căderea pe scări sau răsturnarea pe jos și pentru a se asigura că bebelușii sunt bine sprijiniți și nu pot rămâne blocați în interiorul premergătorului. Regulile impun, de asemenea, o frână de parcare, pentru a menține premergătorul mai în siguranță. Chiar și așa în 2014, în jur de 2.000 de copii mici au ajuns la camerele de urgență pentru răni cauzate de premergător.

Echilibru fără sprijin

Pentru părinți poate fi mai comod un premergător, fiindcă pun copilul în el și îl lasă să meargă, fără să se aplece întruna ca să-l protejeze de căderi și să-l susțină. Dar utilizarea unui premergător poate întârzia mersul independent, fiindcă cel mic are nevoie să învețe să stea în picioare și să se echilibreze, iar apoi să facă primii pași fără sprijin. Premergătorul însă nu-l ajută să învețe aceste lucruri.

Ideea că pus în premergător poți lăsa copilul nesupravegheat e periculoasă. Părinții trebuie să fie conștienții că bebelușii au nevoie de supraveghere constantă.

Avertismentele guvernului australian: premergătoarele, un pericol

,,Folosirea unui premergător nu va ajuta copilul să învețe să meargă mai devreme”, avertizează guvernul australian, care a creat un material informativ pentru părinți în care argumentează de ce nu recomandă premergătorul și oferă câteva sfaturi utile părinților pentru a ajuta bebelușul să meargă fără astfel de ,,ajutoare”.

Premergătorul nu ajută bebelușul să-și întărească mușchii necesari la mers, dimpotrivă îl învață greșit să stea în echilibru și să meargă, ceea ce va duce la „mersul pe vârful degetelor” pe termen lung. Cu ajutorul premergătorului, copilul poate ajunge la lucruri periculoase precum băuturile fierbinți sau la obiecte grele pe care le poate trage asupra lui, cum ar fi televizorul.

Primii pași pot fi extremi de amuzanți pentru întreaga familie și vor deveni un moment de neuitat, dacă petreceți timp cu cel mic, înarmându-vă cu răbdare și cu multe zâmbete. Mâinile protectoare ale părinților sunt suficiente pentru ca cel mic să prindă curaj să meargă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro