Sari direct la conținut

Copiii imita stilul de alimentatie al parintilor

HotNews.ro

Parintii care vor ca cei mici sa isi manance portia zilnica de fructe si legume ar trebui sa fie mai atenti la propriul stil de a manca, sugereaza cercetatorii. Asta pentru ca pana si copiii de doi ani tind sa copieze preferintele alimentare ale parintilor, informeaza Reuters.

Intr-un studiu realizat pe 120 de copii carora li s-a permis sa „cumpere” mancare de la un chiosc alimentar de jucarie, cercetatorii au descoperit ca pana si copiii de 2 ani aleg mancarurile pe care le vad la parintii lor.

Copiii care au ales dulciuri, sucuri carbogazoase si chipsuri aveau parinti ale caror obiceiuri de consum includeau aceste produse. Acelasi lucru era valabil pentru copiii care au ales produse sanatoase, aratand ca obiceiurile alimentare ale copiilor se formeaza pe baza celor ale parintilor.

„Copiii imita de la varste fragede alegerile alimentare ale parintilor, inainte de a fi constienti de implicatiile alegerilor lor”, spune dr Lisa Sutherland, coordonatoarea studiului.

Asta inseamna ca magazinul de alimente poate fi asemanat cu o sala de clasa, in care parintii trebuie sa plaseze fructele, legumele si cerealele integrale in „primele banci”, in timp ce chipsurile si dulciurile stau „in fundul clasei”, astfel incat si copiii sa ia aceleasi decizii.

Studiul s-a realizat pe 120 de copii cu varste intre 2 si 6 ani carora li s-a spus ca pot cumpara absolut orice vor de la un magazin alimentar special amenajat. Printre produse s-au numarat fructe, legume, cereale integrale, paine si lapte. Produsele mai putin sanatoase au inclus bomboane, chipsuri, suc cu zahar si cereale foarte dulci.

Parintii au completat cate un chestionar privitor la mancarurile si bauturile pe care le cumpara de obicei. Toti au afirmat ca isi iau copiii la cumparaturi. Cei mai multi dintre copii au ales mancarurile excesiv de dulci sau sarate. 35 dintre ei au preferat mancare mai sanatoasa.

Educati inca de mici sa aleaga alimentele naturale, copiii ar putea avea un stil de viata mai sanatos pe viitor, cred cercetatorii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro