Sari direct la conținut

Corecția OUG trenuleț privind dosarele penale, chiar dacă statul e dator antreprenorilor, încă nu a fost adoptată de Guvern. Prevederile se aplică de marți

HotNews.ro
Fiscalitate, Foto: DreamsTime
Fiscalitate, Foto: DreamsTime

Dacă un antreprenor are de primit bani de la stat, poate TVA-ul nu i-a fost rambursat ori a avut un contract și nu a fost plătit, tot el este cel care se va trezi cu dosar penal dacă nu a reușit să plătească la timp impozitele cu reținere la sursă. Prevederile din Ordonanța trenuleț se aplică de la 1 martie, adică de marți.

Nu trebuie totuși să se panicheze lumea, conform specialiștilor contactați de HotNews.ro. Asta pentru că este prevăzut un termen de 60 de zile, iar în acest timp ar putea fi adoptat proiectul pregătit de Ministerul Finanțelor de corecție a prevederilor respective din Ordonanța Trenuleț și, în plus, ANAF știe despre proiect.

  • Reamintim că prin Ordonanța trenuleț (130/2021) s-a incriminat fapta constând în reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în termen de 60 de zile de la data scadentă a impozitelor și/sau a contribuțiilor cu reținere la sursă.

Proiectul de modificare a apărut pe site-ul instituției în data de 17 februarie și prevede că:

Faptele nu se pedepsesc dacă neplata sumelor la expirarea termenului de 60 de zile a fost determinată de neîncasarea creanțelor de către contribuabil, de achitarea de către acesta a unor datorii sau efectuarea unor plăți aferente unor cheltuieli, necesare continuării activității acestuia.

Sesizarea formulată conform Codului de procedură penală pentru faptele prevăzute se depune de organele de control fiscal sau alte organe competente, numai după analizarea de către acestea a situației contribuabilului, analiză în urma căreia se constată că neplata sumelor la expirarea termenului de 60 de zile nu se datorează neîncasării creanțelor, achitării unor datorii sau efectuării unor plăți aferente unor cheltuieli, necesare continuării activității acestuia.

Mai exact, se ține cont de toate creanțele, nu doar cele de la stat și, în plus, și de datoriile aferente funcționării activității.

Poate săptămâna aceasta proiectul va fi adoptat de Guvern și apoi publicat în Monitorul oficial.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro