Corupt si / sau ineficient ?
Sa ne imaginam ca cineva ne pune in fata unei alegeri citusi de putin inedite: ce ati prefera, un guvern corupt si eficient sau un guvern integru si mai putin eficient? Dumneavoastra ce ati raspunde? Eu m-as uita putin cam strimb la cel care nu are ceva mai bun de facut decat sa ma intrerupa cu
simplificari si banalitati de genul acesta. Dupa aceasta as pica pe ganduri.
In strategia de imagine a partidelor se fixeaza atribute de imagine, atat pentru organizatia politica proprie, cat si pentru adversarii politici. Bineinteles, pentru imaginea proprie se cauta atribute cu conotatii pozitive, iar pentru adversari atribute negative.
Intrucit traditia noastra politica ne-a invatat ca la noi votul este in principal negativ, amendand forta politica aflata la guvernare, imagologii de partid prefera, mai degraba, calea deconstructei imaginii adversarului decat pe cea a constructiei propriei imagini.
Asa se face ca, la o analiza de continut a mesajelor emise de partide prin liderii lor, mesaje preluate de-a valma de presa, Alianta (pe baza unor cazuri mai mult sau mai putin reale) a reusit sa impuna PSD-ului o imagine de partid al coruptilor. Mesaj cu care a si castigat alegerile.
De cealalta parte, PSD nici nu a asteptat sa vina toamna si a si inceput sa innumere bobocii Guvernului Tariceanu, pe care l-a gasit ca fiind cel mai slab si ineficient guvern pe care Romania l-a avut de la Revolutie incoace.
In crearea sau distrugerea imaginii adversarului, realitatea conteaza dar nu suficient incit sa nu poata fi distorsionata sau denaturata. In cele mai bune strategii de deconstructie a imaginii, se aleg unul pina la trei atribute negative, cu care vor fi bombardati adversarii.
Acelea vor fi cuvintele cu care se vor fi identificati pe viitor respectivii oponenti. Cum lumea politicii este in general una lipsita de imaginatie, doua sunt variabilele pe baza carora se judeca o guvernare: cinstea si eficienta.
Atributul corupt a devenit, in ultimii patru ani cel putin, un brand pentru PSD astfel ca doar ineficienta a mai ramas acum „vacanta” pentru a caracteriza, din opozitie, actuala Coalitie guvernanta.
Nu insinuam prin aceasta ca PSD ar fi partidul coruptilor sau ca guvernul actualei coalitii ar fi unul ineficient. Doar ca imagologii stiu ca pentru a fi credibil, mesajul, fie ca este politic sau de marketing, trebuie sa contina macar un simbure de adevar.
Iritat de imaginea de partid al coruptilor, senatorul PSD Sorin Oprescu, se inflameaza retoric spunand ca „Se vorbeste de ani si ani despre coruptia din PSD. Dar niciodata nu au fost dovedite acuzatiile de corptie.
” Oprescu a facut respectiva declaratie in contextul in care Mireca Geoana a redeschis discutia despre „curatirea” partidului. Fiind la inceput de mandat in fruntea PSD, Geoana trebuie sa actioneze, sa aibe mereu initiativa.
Se pare ca ales aceasta initiativa printr-o relativa ruptura de mediul corupt sau perceput ca fiind corupt din PSD. Revenind la pozitia lui Oprescu, el crede ca strategia aleasa de Geoana „a facut rau partidului […] noi nu suntem un partid de derbedei, de hoti care fura de dimineata pana seara.
Or fi fost, dara acuma nu mai sunt.”
Pai cum vine asta? Cind au disparut asa ? Au migrat deja la Alianta ? Unde s-au dus? In tot acest timp ziarele stau cu ochii pe fostii membrii PSD ai Guvernului Nastase cum freaca clanta pe la PNA si pe la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Din partea PSD (mai putin Geona) rasuna aceiasi placa: „o vanatoare de vrajitoare” si „o razbunare”.
In tabara Aliantei lucrurile sunt neclare. S-a spus si repetat ca guvernul Tariceanu este ineficient. Nici nu e greu de spus acest lucru cind PNL are de gestionat un guvern format pe baza unei Coalitii instabile.
Crizele pe diverse teme – alegeri anticipate, reforma justitiei, inundatii si asa mai departe – au au venit si au trecut dar au si macinat din increderea in capacitatea aliantei de a-si atinge obiectivele.
De dragul unei functionalitati indoielnice, dupa preluarea puterii, Alianta a decis sa preia mega aparatul guvernamental, supradimensionat si facut pe masura nevoii clientelare a PSD. Ministerele si agentiile sunt aceleasi, Alianta nu a facut altceva decat sa umple cu oameni structurile mostenite de la PSD.
In aceste conditii nu putem spune ca Alianta si-a asumat cu adevarat eficientizarea guvernarii. Premierul declara de curand ca nu este la curent cu modul in care s-au desfasurat diferitele numiri pe functii.
Tot de dragul eficientizarii s-a cerut (atat de Presedinte, cat si de PSD) remaniera Guvernului si s-au mentionat in presa nume de ministrii perceputi ca fiind ineficienti.
Mai mult, dupa ce a lasat sa se inteleaga ca guvernul este ineficient dupa parerea sa, Basescu, in ultimul timp, il mai face si corupt.
Revenind la dilema initiala, cea legata de raul cel mai mic – un guvern corupt versus un guvern ineficient – personal, pur si simplu, eu n-as alege intre aceste variante. Coruptia genereaza ineficienta iar ineficienta genereaza coruptie.