Sari direct la conținut

Cosmote a depasit Orange si Vodafone la numerele de telefoane mobile portate

HotNews.ro

In primele doua luni de zile de la lansarea portabilitatii numerelor (posibilitatea de a-ti pastra numarul de telefon cand iti schimbi operatorul de servicii) s-au inregistrat aproximativ 14.000 de portari de numere de telefonie mobila, potrivit datelor prezentate marti de catre Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC). Cosmote a atras cele mai multe numere portate (5960), urmata de Orange (4167) si Vodafone (3778). Pe de alta parte, cele mai multe numere de telefonie fixa portate au fost atrase de Vodafone.

In primele doua luni de la lansarea portabilitatii numerelor (octombrie 2008) au fost inregistrate aproape 25 de mii de cereri de portare, peste 21.000 pentru numerele de mobil si peste 3.000 pentru numere de fix.

Vodafone a atras cele mai multe numere de telefonie fixa portate

In ceea ce priveste telefonia fixa, pana in prezent au fost portate 1.694 de numere, catre urmatorii operatori: Atlas Telecom – 1, Dial Telecom – 26, Euroweb – 5, GTS – 7, RCS&RDS – 403, Romtelecom – 210, Telemobil – 62, UPC – 425, Vodafone – 555.

Unde s-au portat cele mai multe numere de mobil: Cosmote, Orange, Vodafone

In cazul telefoniei mobile, au fost inregistrate aproximativ 14.000 de portari: Cosmote – 5.960, Orange – 4.167, RCS&RDS – 38, Telemobil – 41, Vodafone – 3.778.

„Asa cum anticipam, cele mai multe portari se produc in zona telefoniei mobile. Numarul de cereri inregistrate, ca si numarul de portari efectuate, corespunde estimarilor noastre. Pana acum, numarul maxim de portari permise fiecarui operator pe zi era de 300. Incepand de astazi vom majora aceasta limita progresiv, atat cat va fi necesar, in functie de numarul de solicitari care vor fi inregistrate”, a precizat presedintele ANC Liviu Nistoran.

Cosmote asteapta miscari mai importante in privinta portabilitatii in 2009

Oficialii Cosmote Romania se asteapta ca portabilitatea sa aduca miscari mai importante in acest an.

„Pana in prezent, asteptarile privind portabilitatea ne-au fost confirmate in privinta faptului ca primim cea mai mare parte a portarilor. Numarul cererilor de portare in reteaua Cosmote este superior celui al cererilor formulate de clienti pentru plecarea in alta retea. Avand in vedere ca aceasta este inca faza de testare a portabilitiatii din punct de vedere al utilizatorilor, ne asteptam la miscari mai importante in decursul anului 2009”, au precizat reprezentantii Cosmote Romania.

Orange: Numarul celor care migreaza dintr-o retea intr-alta este mult mai mare decat cel al celor portati

Si oficialii Orange sustin ca numarul celor care au ales sa plece in alta retea este redus.

“Ne bucuram ca am castigat peste 4.100 de noi clienti din alte retele care si-au pastrat numarul de telefon. Raportat la volumul total de activari al tuturor operatorilor in aceasta perioada, numarul celor care au ales portarea in alta retea este redus, asa cum ne asteptam. Estimam ca impactul portabilitatii numerelor sa fie, in continuare, limitat”, a declarat Dorin Odiatiu, directorul pentru afaceri internationale si reglementare al Orange Romania.

Potrivit acestuia, „nu trebuie facuta confuzia intre numarul de clienti portati si numarul total de clienti care migreaza dintr-o retea in alta – acesta din urma numar este mult mai mare si nu este legat de primul. Eventualele concluzii privind migrarile de clienti intre retele pe baza cifrelor de portabilitate nu pot fi, ca atare, relevante”.

Vodafone: Cei mai multi clienti atrasi sunt cei cu abonament

Operatorul care a castigat cei mai multi clienti pe telefonia fixa, Vodafone, spune ca situatia pe segmentul telefoniei mobile se datoreaza faptului ca nu a acoperit costurile portabilitatii in cazul utilizatorilor prepay, in ideea atragerii a cat mai multi clienti pe baza de abonament, ceea ce s-a si intamplat.

„Pe segmentul de telefonie mobila, rezultatele inregistrate de principalii operatori sunt apropiate. Spre deosebire de alti operatori, Vodafone nu a acoperit taxa de portare pentru utilizatorii prepay, ceea ce se reflecta in statisticile numerelor portate. Majoritatea utilizatorilor portati in reteaua Vodafone din alte retele sunt clienti pe baza de abonament, ceea ce corespunde strategiei si asteptarilor noastre”, au mentionat pentru HotNews.ro oficialii Vodafone Romania.

Operatorul a mai anuntat ca a prelungit perioada in care acopera, promotional, tariful de portare, pentru utilizatorii care aleg serviciile Vodafone pe baza de abonament, pana la data de 15 ianuarie 2009.

Portabilitatea numerelor este un serviciu care permite utilizatorilor sa pastreze numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul de servicii de telefonie. Se pot porta numerele de telefonie fixa, mobila si numere speciale precum cele din categoria 0800 sau 0900. Portarea se face doar in cadrul aceleasi categorii (fix-fix, mobil-mobil). Serviciul este disponibil in Romania din 21 octombrie 2008.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro