Sari direct la conținut

Covid-19: ONU, împotriva vaccinării obligatorii pe zborurile internaționale

HotNews.ro
Zbor cu avionul in timpul pandemiei de coronavirus, Foto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia
Zbor cu avionul in timpul pandemiei de coronavirus, Foto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Vaccinarea pasagerilor nu ar trebui să fie obligatorie pe zborurile internaționale, a declarat vineri agenția ONU pentru transportul aerian civil, care a emis o serie de noi recomandări pentru revigorarea sectorului, decimat de pandemie, potrivit AFP.

„Vaccinarea nu ar trebui să fie o condiție prealabilă pentru a avea acces la transportul internațional”, a declarat una dintre cele șase noi recomandări aprobate vineri de Consiliul Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI), aliniată cu poziția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Atunci când se dovedește că persoanele vaccinate nu vor transmite virusul SARS-CoV-2 sau au un risc redus de transmitere, statele membre pot lua în considerare scutirea acestor persoane de testele de screening și / sau măsurile de carantină, având în vedere pragul de risc pe care l-au acceptat”, spune OACI, cu sediul la Montreal, Canada.

„După scăderea cu 70% a traficului aerian, transportul aerian internațional poate vedea acum luminița de la capătul tunelului datorită și acestor noi recomandări și orientări”, a declarat Salvatore Sciacchitano, președintele Consiliului OACI.

China a lansat săptămâna aceasta un „pașaport de sănătate” digital, sperând să stimuleze călătoriile internaționale la un an după ce OMS a numit epidemia Covid-19 drept „pandemie”.

De asemenea, Uniunea Europeană lucrează la măsuri de acest tip, dar inițiativa a întâmpinat opoziția Germaniei și Franței.

UE a promis să prezinte un proiect de „pașaport verde” la mijlocul lunii martie pentru a facilita circulația în interiorul acestuia.

Proiectul ”pașaportului verde” digital, care va fi prezentat miercuri de Bruxelles, va lua în considerare doar vaccinurile anti-Covid aprobate de autoritatea europeană de reglementare, a declarat vineri un oficial european, care pentru moment le exclude pe cele produse de Rusia și China, relatează AFP.

„Vrem să creăm un certificat digital care poate menționa un test PCR negativ, dovada că aveți anticorpi sau că ați fost vaccinat cu un vaccin care a fost aprobat de EMA”, Agenția Europeană pentru medicamente, a declarat comisarul UE pentru afaceri interne Ylva Johansson mai multor agenții de presă, inclusiv AFP.

În prezent, doar patru vaccinuri au fost aprobate de EMA: cele de la Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca / Oxford și Johnson & Johnson. Astfel, este exclus vaccinul chinezesc Sinopharm utilizat în Ungaria, în special de prim-ministrul Viktor Orban. Dar și, cel puțin pentru moment, vaccinul rusesc Sputnik V, comandat tot de Ungaria, precum și de Republica Cehă și Slovacia și pentru care EMA și-a început revizuirea pe 4 martie.

Cetățenii europeni ar putea avea acest certificat pe telefoanele lor, a continuat comisarul suedez.

Deținătorii vor putea „arăta că este foarte probabil să nu răspândească virusul”, a spus ea. Acest lucru ar „face mai ușor pentru oamenii care trebuie să călătorească să facă acest lucru”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro