Sari direct la conținut

Crinu Andanut, seful Allianz-Tiriac Pensii Private, amendat cu 5.000 lei pentru neconvertirea unor contributii pentru pensii facultative

HotNews.ro

Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private a fost amendat contraventional de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pentru ca firma pe care o conduce nu a convertit in unitati de fond contributiile aferente lunii noiembrie 2008 furnizate la fondul de pensii facultative AZT Moderato de catre 222 angajati ai S.N.T.G.N. „Transgaz” – Exploatarea Teritoriala Cluj. Surse din piata au precizat pentru HotNews.ro ca valoarea amenzii a fost de 5.000 lei.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a dispus pe 5 mai sanctionarea cu amenda contraventionala a directorului general al Allianz-Tiriac Pensii Private Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private pentru incalcarea prevederilor art. 80 alin. (1) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articolul in cauza mentioneaza:

Art. 80. – (1) Contributiile si transferul de lichiditati banesti la un fond de pensii facultative se convertesc in unitati de fond in maximum doua zile lucratoare de la data incasarii acestora.

Alte obligatii impuse Allianz-Tiriac Pensii Private:

  • sa intreprinda masurile ce se impun pentru ca fiecare dintre participantii prejudiciati sa detina in cont unitatile de fond care li se cuveneau in cazul in care contributiile respective ar fi fost convertite in termenul prevazut de lege, tinand astfel cont si de randamentul aferent acestora. Diferenta dintre valoarea unitatii de fond de la data efectuarii corectiei si valoarea unitatii de fond de la data de 09.12.2008 va fi suportata de catre Allianz – Tiriac Pensii Private Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private;
  • sa informeze participantii implicati, angajatorul acestora si CSSPP cu privire la indeplinirea obligatiilor cu caracter reparatoriu.

Despre unitatile de fond

Potrivit legii (204/2006), contributiile la un fond de pensii facultative si transferurile de lichiditati banesti se convertesc in unitati de fond si diviziuni ale acestora, calculate cu 6 zecimale, iar valoarea totala a unitatilor de fond ale unui fond de pensii facultative este intotdeauna egala cu valoarea totala a activelor fondului.

Conform CSSPP, unitatea de fond reprezinta o detinere de capital a unei persoane fizice sau juridice, rezidente sau nerezidente, in activele nete ale Fondului, iar achizitionarea de unitati de fond reprezinta singura modalitate de a investi in Fond.

Unitatea de fond este un titlu care atesta participarea la un fond de pensii private. Sumele plasate la un fond sunt transformate in unitati de fond la valoarea curenta. Valoarea unei unitati de fond se modifica zilnic, in functie de valoarea activului net al fondului de pensii. Societatea de administrare calculeaza zilnic valoarea activului net.

Activul net al fondului este impartit intr-un numar de unitati (titluri) de fond, in mod similar impartirii capitalului social al unei firme in actiuni; astfel, fiecare investitor in fond detine un anumit numar de titluri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro