Sari direct la conținut

Cristian Ionescu, seful Coface: Doar de la persoanele fizice avem de recuperat creante de 70 milioane euro

HotNews.ro

Problemele de lichiditate cu care se confrunta companiile au facut ca gradul de recuperare a creantelor comerciale sa se reduca drastic in ultimul an, unele din cele mai mari probleme fiind in sectorul constructiilor, a declarat Cristian Ionescu, country manager Coface Romania, companie de colectare debite si de asigurare a riscului comercial. Acesta a mai spus intr-un interviu acordat HotNews.ro ca Coface are de recuperat doar de la persoanele fizice aproximativ 70 milioane de euro.

Cum a fost anul 2009 pentru divizia de colectare de creante a Coface?

Rezultatele sunt in crestere pe fondul majorarii volumelor, care vin din doua zone: atat din cresterea pe client cat si din extinderea bazei de clienti. Daca anul trecut lucram cu vreo 18 companii, azi avem 29 de mari companii si banci cu care lucram. Desi volumul de creante s-a dublat, cifra de afaceri a crescut cam cu vreo 30%, deoarece gradul de colectare a scazut simtitor.

E greu de recuperat banii de la rau platnici?

Da. Daca anul trecut, pe partea corporate, recuperam cam 70-75%, astazi el a scazut spre 35-45%, 45% fiind o cifra buna. In ceea ce priveste recuperarea de la persoane fizice, scaderea este si mai importanta. Anul trecut recuperam cam 30-35%, iar anul acesta mai recuperam cam 20%, deci o scadere de aproximativ 40%. Cu toate acestea cifra de afaceri a crescut, pentru ca volumele au crescut foarte mult.

Din ce zona provin cei mai importanti clienti?

Cei mai importanti clienti sunt bancile, companiile de utilitati mari, companiile telecom si societatile de asigurari, acestea in special pe asigurarea creditelor bancare.

Iar in ceea ce priveste debitorii?

Cam 80% dintre numarul de cazuri vin din zona persoanelor fizice si doar 20% sunt din zona persoanelor juridice, majoritatea fiind IMM-uri. Ponderea debitelor firmelor mari este insa covarsitoare, avem debite de 1-2 milioane de euro.

Companiile cu cele mai mari debite din ce sector provin?

Am avut mari probleme in constructii, pentru ca am avut expunere mare pe asigurari de credite in zona asta, cam 35%, si peste 50% din totalul daunelor care ne-au venit de la asigurari erau din constructii. Gradul de recuperare este foarte redus si cam 25% din cele care ne-au venit au intrat direct in faliment. Pe langa asta, am vazut debite mari in industria carnii, procesare si distributie de produse de carne, IT – tot ce inseamna distribuitie IT, retail, componente de calculatoare si asa mai departe -, industria metalelor, deci iarasi legata cumva de constructii, si retail, atat de electonice dar si de industrie textila si incaltaminte.

Care este valorea totala a creantelor pe care le aveti de recuperat?

Azi cred ca avem in colectare, numai pe persoane fizice, vreo 70 milioane de euro, iar in ce priveste firmele ajunsesem la un moment dat la 100 milioane de euro, insa acum a scazut semnificativ. Acum cred ca sunt undeva la 25 milioane de euro.

Care este cauza acestei scaderi?

Foarte multe ne veneau din zona de asigurari de credite. Acum am cam inchis robinetele pe firmele riscante. Inainte de criza le dadeam si lor garantii, pentru ca le lua valul. Chiar daca nu erau foarte solide, puteau sa mearga inainte, insa cand a venit criza s-au prabusit toate. Acum, datorita faptului ca ne-am redus expunerea pe toate aceste companii, asa numite non-investent grade, nu am mai avut daune pe partea asta.

Ce se va intampla in 2010?

Parerea mea este ca volumele vor creste in continuare. Cei care intarzie la plata, sa luam ca exemplu persoanele fizice, nu platesc ratele, dupa care platesc cand fac rost de ceva bani, dupa care iar nu mai platesc, deci acelasi debitor revine in mod curent. El nu a platit pentru ca nu a vrut, ci probabil pentru ca nu poate. Astfel, numarul de cazuri se mentine aproximativ constant de la luna la luna. Dar la acestia se mai adauga si cei care intra in incapacitate de plata si atunci incet-incet vor creste.

Parerea mea este ca, pe fondul reducerii bugetarilor, toti dintre acestia care au credite vor intra in default. Cred ca poate doar 10% dintre ei au ceva economii sau vor putea vinde ceva, asa ca rata de default a bancilor va creste in 2010. Ca si grad de colectare cred ca se va mentine constant, oricum este scazut in momentul de fata. Nu vad ce s-ar putea schimba substantial in rau incat sa scada in continuare, dimpotriva acum ma astept ca pe masura ce economia isi revine sa creasca usor.

Coface Romania a inregistrat anul trecut un profit de 960.000 euro, cu 21% mai mult decat in 2008. Pe segmentul asigurarilor, Coface Romania a inregistrat o pierdere neta de 270.000 euro, in vreme ce serviciile de colectare si de ratinguri pentru companii au avut un profit de 1,23 milioane de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro