Sari direct la conținut

Cristian Popa, BNR: Trebuie să strângem cureaua / În loc să punem piciorul pe frână s-a preferat să se toarne gaz pe foc

HotNews.ro
Cristian Popa- BNR, Foto: Hotnews
Cristian Popa- BNR, Foto: Hotnews

”Când la 4 lei încasați mai cheltui încă un leu, care se adaugă datoriilor pe care le ai deja, cred că mai trebuie să strângi cureaua. Dacă nu faci asta atunci când crești cu 7-8% atunci când o s-o faci? Știm că nu e ușor, că ar fi trist să se taie iar de la investiții, dar e nevoie de disciplină. Am văzut și cea mai recentă corecție bugetară, care și ea e evident prociclică. Venituri bugetare suplimentare semnificative, pe fondul revenirii mai puternice a economiei, s-au dus în totalitate în cheltuieli, acestea crescând nominal mai mult decât veniturile, în loc să meargă către reducerea deficitului”, a spus marți Cristian Popa, membru în CA al BNR, în cadrul unei conferințe organizată de Financial Intelligence.

Ce a mai spus marți membrul CA al BNR:

  • Atunci când vin alegerile, disciplina fiscală scade, cum sublinia dl. Guvernator. Dar dacă noi nu practicăm această disciplină nici când nu avem alegeri, atunci unde vom ajunge?
  • În loc să punem piciorul pe frână s-a preferat gaz pe foc.
  • Până la această rectificare le spuneam investitorilor că avem o strategie fiscal credibilă. Acum prefer să tac în speranța că poate nu mă întreabă.
  • În acest mix de politici ar trebui să fie un tandem, să nu tragem în direcții diferite.
  • Nici criza politică nu ajută. Noi am spus și în minuta CA al BNR: creșterea relativ pronunțată consemnată de cursul de schimb leu/euro la mijlocul lui august, în condițiile restrângerii diferențialului ratelor dobânzilor pe termen scurt – ca urmare a noilor majorări ale ratelor dobânzilor-cheie efectuate de către două bănci centrale din regiune –, iar, mai apoi, a venit pe fondul tensionării mediului politic intern.
  • PNRR cere reforme. Pentru reforme trebuie majoritate politică și asumare. Dacă nu ai niciuna, e normal să te întrebui cum vom lua banii din PNRR?
  • Peste jumătate din creșterea prețurilor vine din creșterea prețurilor energetice. Noi pe acestea nu le controlam, nici măcar nu le influentam. Însă influentam restul prețurilor din coșul de consum, cele ce sunt în aria politicii monetare. Cu aceasta inflatie suntem hotărâți să luptăm
  • Piețele libere au adus cel mai mare nivel de bogăție din istorie. Dar apar situații cum e cea din piața de energie. Tot timpul cerem Statului să intervină. Dar poate că aceste crize vin ca urmare a unor decizii luate anterior. Și vin să întreb: faptul că s-au închis minele pe cărbuni și centralele care utilizau ca sursă cărbunele nu este un factor generator al acestei crize energetice? Trebuie să lăsăm piețele să funcționeze. Te mai întrebi cum de nu avem reguli de exploatare a gazelor din Marea Neagră, dar ne plângem că sunt gazele scumpe.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro