Sari direct la conținut

Cristina Tarcea: Arhiva SIPA sa fie desecretizata, cu parcurgerea unor etape; mai intai trebuie inventariate documentele

HotNews.ro

Presedinta instantei supreme, Cristina Tarcea, a declarat miercuri, inaintea sedintei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca sustine desecretizarea arhivei SIPA, insa acest demers ar trebui facut in mai multe etape, prima fiind inventarierea documentelor, relateaza News.ro.

Intrebata, miercuri dimineata, despre declaratiile ministrului Justitiei privind desecretizarea arhivei SIPA, Tarcea a spus ca sustine acest demers: „Nu cunosc declaratia facuta in aceasta dimineata de ministrul Justitiei, insa l-am auzit aseara spunand ca aceasta desecretizare ar trebui facuta in mai multe etape si sunt de acord. Acest demers trebuie facut in etape, si anume mai intai trebuie facuta inventarierea documentelor si, in functie de specificul lor, de categoriile de informatii, se va proceda la desecretizare. Eu sustin acest demers”.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri dimineata, ca va desecretiza arhiva SIPA „in cel mai scurt timp si cu respectarea termenelor si procedurilor legale”.

„Respectand procedurile in vigoare, voi desecretiza arhiva SIPA”, a declarat ministrul Justitiei.

La insistentele jurnalistilor, ministrul a spus ca va face acest demers in cel mai scurt timp: „Voi desecretiza arhiva SIPA in cel mai scurt timp, cu respectarea termenelor si procedurilor legale”.

El a mai spus ca urmeaza sa discute, miercuri, in plenul sedintei CSM, solicitarea Consiliului, transmisa marti Ministerului Justitiei, privind arhiva SIPA. Toader a precizat ca a primit adresa CSM marti seara.

Consiliul Superior al Magistraturii a trimis Ministerului Justitiei o adresa in care solicita informatii despre situatia arhivei SIPA. Propunerea de a cere explicatii Ministerului Justitiei (MJ) legate de arhiva SIPA a fost formulata marti in sedinta de plen a CSM de catre judecatoarea Gabriela Baltag, iar plenul a votat in favoarea transmiterii acestei adrese.

Evenimentul Zilei a scris luni ca parte din arhiva SIPA – care ar contine de la 10.000 de dosare pana la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistratilor – a fost copiata, iar unele documente au fost sustrase si chiar distruse.

Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie a fost infiintat in 1991, ca structura in subordinea Directiei Generale a Penitenciarelor, si trebuia sa urmareasca faptele din penitenciare. In 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justitiei, a trecut SIPA in subordinea MJ, pentru ca structura sa se ocupe si de protectia magistratilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro