Crivatul Rusiei a inceput din nou sa bata
„Problema noastra nu e Ucraina, ci sa nu pierdem Rusia”, imi spunea in urma cu trei luni un oficial european. Rusia a fost intotdeauna prezenta si indiscutiile cu protestatarii de pe baricadele Kiev-ului. Despre Rusia s-a vorbit permanent si la Vilnius, in timpul summitului UE. Rusia, Rusia, unde te intorci dai peste Rusia si ambitiile sale renascute de mare putere. Cum reactioneaza europenii in fata acestui reviriment?
„Sa nu dam apa la moara asteptarilor post-imperialiste ale Rusiei care, daca va reusi sa tina Ucraina aproape, va putea spune: uite, am putut sa-i tinem aproape, inseamna ca putem face asta si cu alte tari mai mici”, si-a continuat avertismentul oficialul european.
Deocamdata, Moscova reuseste sa tina Ucraina aproape. Desi contestat de puternicele revolte din tara, presedintele filo-rus Viktor Yanukovici rezista in functie. Concesiile facute protestatarilor nu-i afecteaza esenta puterii.
Pentru a-l convinge sa nu semneze un acord comercial cu Uniunea Europeana, Vladimir Putin i-a promis un pachet de suport financiar in valoare de 15 miliarde de dolari. Trei din aceste miliarde au fost deja livrate Ucrainei fiind programat ca, pana la sfarsitul acestei saptamani, sa fie livrate alte doua.
Incercand sa recupereze terenul pierdut dupa esecul de la Vilnius, diplomatia europeana a sustinut activ miscarea protestatara din Ucraina. Fostul ministru de externe german si reprezentantul UE pentru politica externa au mers in mijlocul Euromaidanului din Kiev. Insa Rusia nu mai este dispusa sa tolereze astfel de gesturi cu o importanta incarcatura simbolica.
„Imi pot imagina reactia partenerilor nostri europeni daca, in mijlocul crizei din Grecia, ministrul nostru de externe s-ar fi dus la un protest anti-UE si i-ar fi indemnat pe oameni sa faca ceva”, a declarat marti Vladimir Putin, calificand drept inacceptabil acest comportament dat fiind „specificul relatiilor dintre Rusia si Ucraina”.
Presedintele rus a facut aceasta declaratie la Bruxelles, la finalul unei intalniri cu principalii oficiali UE. Nu este o simpla izbucnire de orgoliu, ci dezvaluirea integrala a ambitiilor lui Vladimir Putin. Rusia bate cu pumnul in masa si echivaleaza statutul de membru UE al Greciei cu cel al Ucrainei, membru automat a zonei de influenta rusesti.
Da, Uniunea Europeana este la fel de antipatizata in Grecia, pe cat de urata este Rusia in Ucraina. Dar Grecia a intrat voluntar in Uniunea Europeana, in timp ce amenintarile si presiunile economice exercitate de Rusia pentru a pastra Ucraina aproape au fost imense.
Toate aceste detalii sunt nesemnificative pentru un Vladimir Putin care isi construieste statuia istorica sub forma proiectului Uniunii Eurasiatice, alternativa sa la Uniunea Europeana. Dar daca Ucraina este deocamdata pentru UE doar un potential partener apropiat, pentru Eurasia lui Vladimir Putin, Ucraina este trofeul cel mare.
Europenii nu pot reactiona unitar in fata acestei atitudini. Intensitatea afacerilor derulate intre tarile UE si Rusia atarna greu in balanta. Peste 75% din investitiile straine directe in Rusia vin din zona UE. Germania singura, principalul partener comercial european al Moscovei, importa si exporta anual produse in valoare de aproape 40 de miliarde de euro. Daca pana de curand guvernul Angelei Merkel nu se temea sa critice deschis actiunile lui Vladimir Putin, lucrurile ar putea sa se schimbe.
Un experimentat domn de 70 de ani si un excelent vorbitor de rusa, Gernot Erler, este noul coordonator al relatiilor Germaniei cu Rusia. Erler este unul dintre apropiatii actualului ministru de Externe german, social-democratul Frank-Walter Steinmeier, alaturi de care a jucat un rol important in construirea Nord Stream, conducta de gaz care leaga direct Rusia si Germania, ocolind Ucraina, Polonia si tarile baltice.
La inceputul acestei luni, intr-un interviu pentru Deutsche Welle, Erler gasea justificata supararea lui Vladimir Putin pe incursiunea celor doi inalti oficiali europeni in Euromaidanul din Kiev. Mai mult, Erler apreciaza sugestia lui Vladimir Putin de a alcatui un grup trilateral de discutii in care, alaturi de Ucraina si Uniunea Europeana, sa intre si Rusia. Comisia Europeana se opune, deocamdata, acestei sugestii.
Numirea lui Erler in importanta functie in cadrul ministerului de Externe german, un proces care nu a fost deloc lipsit de controverse, semnaleaza o flexibilizare a pozitiei Germaniei fata de Rusia. Impresia este intarita de implicarea consistenta a Germaniei in eliberarea din inchisorile rusesti a oligarhului Mihail Hodorkovsky, vechiul inamic al lui Putin si a membrilor trupei Pussy Riot. Cel mai important expert in spatiul rus al Germaniei, Alexander Rahr, observa in Spiegel ca „Germania inca se bucura de canale de comunicare cu Moscova pe care britanicii si americanii nu le au”.
Printre occidentali exista si un curent care sustine o abordare mai dura a Rusiei. Fostul premier belgian si actualul lider al europarlamentarilor liberali, Guy Verhofstadt, considera urgenta nevoia Uniunii Europene de a discuta „pragmatic dar critic cu o Rusie autoritarista”. Ieri, patru fosti ambasadori americani in Ucraina atrageau atentia asupra faptului ca „Europa este locul in care oligarhii ucraineni apropiati presedintelui isi parcheaza banii, cumpara vile de lux si isi trimit copiii la scoala”.
Blocarea conturilor europene si anularea vizelor pentru oficialii regimului Yanukovici este de altfel o solutie sustinuta si de oamenii aflati pe baricadele Kiev-ului. Deocamdata doar Statele Unite si Canada au anulat vizele pentru mai multi oficiali ucraineni implicati in violentele de saptamana trecuta din Ucraina.
Daca europenii nu reusesc sa vorbeasca pe o singura voce in fata lui Vladimir Putin, atitudinea Statelor Unite este mult mai decisa. In discursul anual despre starea natiunii, presedintele Barack Obama a rostit o propozitie din care transpare sustinerea sa pentru protestatarii din Ucraina.
Declaratia din urma cu doi ani a secretarului de stat american pe atunci, Hillary Clinton, pare acum vizionara: „exista o incercare de a re-sovietiza regiunea. Vom incerca sa gasim mijloace eficiente pentru a incetini procesul sau pentru a-l preveni”.
Presedintele Comisiei Europene, Durao Barroso, poate afirma si de zece ori pe zi ca „Uniunea Europeana este impotriva unei mentalitati de bloc contra bloc”, cat timp si americanii si rusii vor intra in aceasta logica. „O Ucraina dominata de Rusia ar reprezenta o potentiala amenintare pentru regiunea care se intinde din sudul Poloniei pana in Romania”, scrie agentia americana Stratfor, in timp ce Vocea Rusiei, agentia oficiala a Moscovei, se intreaba daca „Ungaria si Romania au inceput deja sa imparta Ucraina de vest?”.
Vladimir Putin incearca sa construiasca nu doar o alternativa politica la Uniunea Europeana, ci si una culturala. Rusia lui Putin este tara care „apara valorile traditionale”, cea care apara familia si rolul bisericii in societate. Rusia lui Putin este tara in care condamnatii politic au inceput sa fie eliberati. Rusia lui Putin este tara care nu obliga Ucraina sa se alature Uniunii Eurasiatice. Rusia lui Putin este statul care respecta alegerea Republicii Moldova de a se apropia de Uniunea Europeana. Rusia lui Putin este!
De ce sunt evenimentele din Ucraina foarte importante inclusiv pentru Romania? Raspunsul l-am primit de la un inalt diplomat occidental aflat la Kiev: „un esec al nostru [in privinta Ucrainei] va avea efecte semnificative asupra felului in care Rusia se va purta in tarile din vecinatate”.