Criza de citostatice de la Institutul Oncologic. Medicii fac scut în jurul managerului Bogdan Tănase, numit acum o lună de Vlad Voiculescu: Problema există de 3-4 ani, fără a fi rezolvată
Medicii de la Institutul Oncologic din București fac scut în jurul managerului Bogdan Tănase, proaspăt numit de Vlad Voiculescu interimar la conducerea spitalului, în urmă cu o lună, după ce ocupase, anterior, funcția de director medical. Medicii de la Institutul Oncologic afirmă, cu referire la criza de citostatice din spital, că „această stare de fapt există de peste 3-4 ani, fără a fi rezolvată radical în această perioadă, cu disfuncții în toate serviciile – chirurgie, oncologie și radioterapie – în ciuda repetatelor demersuri ale corpului medical”. Ei acuză, de asemenea, faptul că „anumite trusturi mediatice prezintă complet denaturat realitatea”.
Corpul medical al Institutului Oncologic București arată, într-o scrisoare deschisă, că „își afirmă susținerea și sprijinul necondiționat pentru actualul manager interimar al institutului, dr. Bogdan Cosmin Tănase, în condițiile în care s-a creat un curent de opinie defavorabil în mass-media, privind activitatea medicală de la institut”.
În ceea ce privește criza de citostatice din ultimele zile, medicii Institutului Oncologic afirmă că este vorba despre o problemă veche de 3-4 ani, niciodată „rezolvată radical”: „Dorim să precizăm că actuala stare de fapt există de peste 3-4 ani, fără a fi rezolvată radical în această perioadă, cu disfuncții în toate serviciile – chirurgie, oncologie și radioterapie – în ciuda repetatelor demersuri ale corpului medical. Se știe faptul că principalele blocaje apăreau la nivelul serviciului de achiziții. Nu detaliem modul în care vechea conducere, în repetate rânduri, a denigrat întreg corpul medical al acestui institut.”
Medicii de la Institutul Oncologic adaugă, de asemenea, că „actualul manager a preluat mandatul în urmă cu 3-4 săptămâni, într-o situație critică a activității institutului, încercând să facă în acest interval funcțională activitatea, timp în care institutul a preluat și pacienți COVID în serviciul de ATI. Considerăm inoportune și nefondate acuzațiile puse în seama actualului manager și inacceptabil și dăunător activității unui institut medical național modul în care anumite trusturi mediatice prezintă complet denaturat realitatea”.
16 citostatice și alte 3 medicamente adjuvante pentru tratarea cancerului lipsesc de la Institutul Oncologic. Medicamentele vor fi disponibile săptămâna viitoare
16 citostatice și alte 3 medicamente adjuvante necesare în tratarea pacienţilor care suferă de cancer au discontinuități de aprovizionare la Institutul Oncologic din București, a anunțat ieri Ministerul Sănătății, în subordinea căruia se află spitalul. Conducerea Institutului Oncologic a luat măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienților, iar ieri a fost finalizată, în regim de urgență, o procedură de negociere pentru medicația lipsă. Începând de săptămâna viitoare produsele vor fi disponibile, a dat asigurări Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătății a precizat, de asemenea, că nu s-au semnalat alte situații privind probleme cu aprovizionarea cu medicamente oncologice în alte spitale din țară.
Criza de medicamente de la Institutul Oncologic se datorează „unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziții centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare și pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru”, a mai arătat Ministerul Sănătății.
Echipa de conducere a Institutului Oncologic a luat măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienților și a informat Ministerul Sănătății că ieri a fost finalizată, în regim de urgență, o procedură de negociere pentru medicația lipsă. Începând de săptămâna viitoare produsele vor fi disponibile.
„Am solicitat echipei de conducere a institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziție. Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situații să nu mai apară în viitor și pacienții să beneficieze, la timp, de medicația necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor teraputice”, a declarat ieri Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.
Cum au rămas bolnavii de cancer fără medicamente
Scandalul din jurul crizei de citostatice a pornit în urmă cu două zile, când o notă internă semnată de o parte dintre medicii și șefii de secții din spital a ajuns în presă. Aceștia semnalau, în respectiva notă internă, în legătură cu lipsa citostaticelor din farmacia spitalului și cu „imposibilitatea actului medical corect”.
De cealaltă parte, conducerea Institutului Oncologic a arătat că spitalul a preluat, în ultima perioadă, un număr mare de pacienți din alte centre care nu au mai funcționat din cauza pandemiei și unde acești bolnavi nu au mai putut fi tratați. Situația s-ar putea rezolva săptămâna viitoare, a declarat Bogdan Tănase, managerul spitalului, pentru HotNews.ro.
În acest moment, la Institutul Oncologic „nu pot fi administrate serii de chimioterapie cu intenție curativă, paleativă și nici terapii de urgență (factori de creștere, acid zoledronic, acid ibandronic)”, atrageau atenția medicii din spital, într-o notă internă obținută de HotNews.ro, care a circulat în presă. Ei cereau „urgentarea aprovizionării cu cele necesare, pentru a nu atenta la siguranța pacienților noștri”.
Problemele au început acum 10 zile, potrivit notei interne semnate de o parte dintre medicii din spital. Aceștia au scris conducerii institutului că „Vă aducem la cunoștință lipsa citostaticelor uzuale din farmacia IOB de aproximativ 10 zile și imposibilitatea actului medical corect în consecință.”
Instututul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București se află în subordinea Ministerului Sănătății. Noul manager, medicul Bogdan Tănase, a fost numit în funcție de fostul ministru Vlad Voiculescu în urmă cu o lună. Anterior, Bogdan Tănase a ocupat funcția de director medical al Institutului Oncologic.
Actuala conducere a Institutului Oncologic spune că problema nu ține însă de Ministerul Sănătății, ci mai degrabă de fosta conducere a spitalului: „În acest moment, ne confruntăm și gestionăm o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale. Cauzele sunt multiple. În primul rând, Institutul Oncologic a preluat un număr mare de pacienți de la nivelul altor centre care nu au mai funcționat din cauza pandemiei și unde acești pacienți nu au putut fi tratați. Politica de achiziții dusă până recent nu a permis o aprovizionare predictibilă cu medicamente și materiale sanitare. Acest fapt a fost și imputat conducerii anterioare a unității medicale.”
„Constrângerile legale inerente sistemului de achiziții publice nu permit aprovizionarea în urgență, iar metodele împrumutului din farmaciile altor unități, respectiv achizițiile directe, au fost folosite la limită. Suntem în punctul în care le-am utilizat la maximum, pentru a veni în sprijinul pacienților”, spun reprezentanții spitalului.
„Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București asigură prin Programul Național de Oncologie un buget calculat, în principal, în funcție de istoric. Ca urmare a fluxului de pacienți oncologici mai mare comparativ cu alte perioade de referință, bugetul este insuficient în acest moment. Am semnalat situația către CASMB și așteptăm o rezolvare rapidă. În acest moment, procedurile de negociere simplificată sunt în derulare”, arată actuala conducere a spitalului.
Medicul Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic, a declarat ieri, pentru HotNews.ro, că situația s-ar putea rezolva până săptămâna viitoare: „Asigur pacienții și aparținătorii, precum și întreg corpul medical, de tot suportul și efortul meu în rezolvarea acestei situații. Îmi pare nespus de rău că suntem nevoiți să trecem prin acest moment. Așa cum bine știți deja, prioritatea mea au fost și rămân pacienții și nu voi conteni niciodată să caut soluții pentru a veni în sprijinul lor. Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratament, indiferent de câte piedici birocratice, procedurale, legislative și umane există.”