Criză de măcelari în Marea Britanie. Fermierii cer relaxarea condițiilor, pentru a angaja lucrători est-europeni
Pe lângă criza de şoferi, Marea Britanie se confruntă şi cu un deficit uriaş de măcelari. Fermierii cer insistent Guvernului să renunţe la condiţiile stricte de viză de lucru pentru măcelarii est-europeni. În abatoare nu mai are cine să taie porci, animalele s-au îngrăşat din cale afară, iar fermierii sunt disperaţi, potrivit site-ului TVR.
Vicky Scott, proprietară firmă porci: Condiţiile trebuie relaxate, inclusiv cerinţele de a vorbi şi de a scrie în engleză. Nu au nevoie de un anumit nivel de limbă ca să poată lucra ca măcelari calificaţi.
Fermierii britanici atrag atenția că sunt în pragul falimentului și ar putea fi nevoiți pur și simplu să sacrifice animalele și să le arunce, pentru că nu mai au bani să le hrănească.
În paralel, se agravează criza de șoferi de camion. Porturile sunt pline de containere cu mărfuri din străinătate.
Nu sunt șoferi care să preia încărcătura și să o distribuie.
Adam Searle, manager firmă transport: E o întârziere foarte mare în livrări, pentru că nu sunt şoferi. Brexit şi alte probleme au provocat o criză.
Tom Holder, purtător de cuvânt grup magazine: Cred că vor fi probleme de Crăciun, din cauza crizei de şoferi. Dar retailerii fac eforturi şi se aprovizionează prioritar cu articole de Crăciun, astfel încât populaţia să poată cumpăra cadouri, potrivit TVR.
O criză acută de măcelari și alți muncitori din industria procesării cărnii a fost exacerbată de pandemia de COVID-19, numeroși angajați întorcându-se în țările de origine după întreruperea activității abatoarelor și de politicile de imigrație adoptate de Londra după Brexit care au restricționat accesul muncitorilor din Europa de Est pe piața muncii.
Guvernul condus de premierul Boris Johnson a anunțat la sfârșitul lui septembrie că intenționează să acorde 10.500 de vize temporare, 5.000 pentru șoferi de camion și 5.500 pentru muncitori din industria procesării cărnii de pui, pentru a ameliora problemele din aceste sectoare, fără a oferi însă semne că măsura ar putea fi extinsă și pentru alte domenii. Executivul de la Londra a transmis mediului de afaceri că ar trebui să investească în forța de muncă autohtonă, mărind salariile și îmbunătățind condițiile de muncă.