Sari direct la conținut

Criza financiara din Ungaria: Directorii din sistemul public ramin fara sporuri si bonusuri, concedieri in sistemul privat, a 13-a pensie anulata

HotNews.ro

In plina criza financiara, premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a anuntat vineri ca directorii companiilor de stat nu vor mai beneficia de anul viitor de sporuri si bonusuri salariale. Premierul le-a cerut directorilor din sistemul de stat sa renunte si la bonusurile salariale de anul acesta. Guvernul maghiar a adoptat in aceasta saptamana o serie de masuri de recesiune: salariatii bugetari nu vor mai primi cel de-al 13-lea salariu, peste un milion de pensionari nu vor mai primi cea de-a 13-a pensie, iar salariile personalului de conducere din sistemul bugetar vor fi micsorate cu 10%.

  • Criza financiara a dus la un val de concedieri anuntate de companiile maghiare
  • Institutul National de Statistica a anuntat ca anul viitor numarul somerilor va creste cu peste 100.000
  • Parlamentul maghiar a decis sa amane legea prin care fumatul in spatii publice este interzis

Premierul Gyurcsany a anuntat vineri o noua masura pentru sistemul bugetar. Potrivit presei maghiare, premierul a anuntat ca directorii si personalul de conducere din cadrul companiilor de stat si din institutiile de stat nu vor mai beneficia de prime si bonusuri salariale anul viitor.

Ferenc Gyurcsany
Foto: AP

“Le cer directorilor si personalului de conducere din sistemul bugetar ca si pe anul acesta sa renunte la primele si bonusurile salariale din solidaritate pentru restul bugetarilor”, a declarat premierul maghiar. Gyurcsany a mai anuntat ca pentru 2009 doreste ca salariile directorilor din sistemul bugetar sa scada cu 10%.

Dupa contractarea imprumutului international de 20 de miliarde de euro, Guvernul maghiar a anuntat la finalul acestei saptamani si cateva masuri economice drastice. Potrivit presei de la Budapesta, Executivul a elaborat un plan prin care vor fi economisiti 100 miliarde de forinti (400 milioane de euro). Prima masura este ca in 2009 bugetarii sa nu mai primeasca cel de-al 13 salariu si a fost contestata de sindicate, in special de cele din sistemul sanitar.

Fara a 13-a pensie

O alta masura anuntata de Guvernul maghiar in aceasta saptamana a fost si renuntarea la a 13-a pensie, cu citeva categorii de pensionari exceptate de la aceasta masura. Insa chiar si cei care vor primi a 13-a pensie vor avea un plafon maxim de 80.000 de forinti (aproximativ 313 euro).

Potrivit publicatiei Magyarhirlap, decizia guvernului va afecta circa 1,3 milioane de pensionari. De asemenea, Executivul a mai anuntat ca pensiile vor fi majorate cu doar 3,1% in ianuarie 2009, si nu cu 3,9%, asa cum era stabilit.

Semnele recesiuni din Ungaria

In 2009, in Ungaria se asteapta ca numarul somerilor sa creasca cu 100.000. Potrivit 168ora.hu, Institutul National de Statistica al Ungariei a prezentat un studiu care arata ca rata somajului din Ungaria a crescut in primele noua luni din 2008 fata de perioada similara din 2007.

Companiile isi concediaza angajatii

Recesiunea economica afecteaza si sectorul privat. Publicatia HVG.eu sustine ca producatorul auto General Motors a scazut cu 40.000 numarul de autovehicule pe care le va construi in 2009 la fabrica din Ungaria. Din cauza acestor modificari, General Motors a fost nevoita sa sisteze activitatea in fabrica din Ungaria pentru mai bine de o saptamana.

Magyar Telekom a anuntat deja ca in 2009 va concedia 300 de angajati, planul fiind realizat impreuna cu sindicatul. Magyar Telekom se asteapta ca prin concedierile de la inceputul anului viitor sa produca o economie de 9,8 milioane de dolari.

Lantul de magazine ElectroPont a falimentat din cauza vanzarilor in scadere si a problemelor financiare. ElectroPont este unul dintre cele mai mari lanturi de magazine de electrocasnice din Ungaria. Compania si-a anuntat vineri falimentul si inchiderea celor 70 de magazine din intreaga tara. Potrivit presei maghiare, acest faliment va duce la concedierea a 250 de angajati.

Compania PHT-Print, unul dintre cei mai mari producatori de componente electronice pentru autovehicule, a fost nevoita sa concedieze 78 de muncitori. Conducerea companiei a anuntat ca volumul comenzilor au scazut la o cincime din prognoza pe acest an. Reprezentantii companiei au declarat ca in prezent fabrica functioneaza doar cu 30 de angajati.

Criza economica are efecte benefice pentru fumatori

Discutiile din Parlament referitoare la interzicearea fumatului in locuri publice din Ungaria au fost suspendate pana in 2009. Publicatia maghiara Hírszerzo arata ca discutiile, desi aflate intr-un stadiu avansat, au fost blocate datorita crizei financiare.

“Avand in vedere situatia in care se afla tara, interzicerea fumatului reprezinta un subiect nesemnificativ. Este mult mai important sa dezbatem bugetul pe 2009 decat sa ne ocupam de legislatia anti-fumat”, a declarat vicepresedintele comisiei din sanatate din Parlamentul maghiar, Tibor Schwarz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro