Criza si pe piata constructiilor din Irlanda. Emotii pentru muncitorii romani
Unda de soc ce a inceput sa traverseze piata imobiliara din tarile puternice ale UE a ajuns si in Irlanda, tara cu cea mai impresionanta crestere economica a UE din ultimul deceniu. Chiar de la jumatatea anului trecut au inceput sa apara rapoarte negative, indicii sa o ia la vale, iar muncitorii din constructii sa intre la banuieli ca ceva nu miroase bine. Printre ei, evident si muncitorii romani, aflati in numar mare pe sutele de santiere din zona metropolitana a Dublinului.
Cum o duc romanii
Muncitorii se tem ca nu vor mai avea de lucru Foto: Hotnews |
Vasile A. are 41 de ani, e din Radauti, si a ajuns in Irlanda acum 6 ani, impreuna cu sotia si cei doi copii. Dupa o perioada petrecuta pe piata neagra, in urma cu doi ani a reusit sa-si legalizeze situatia, iar acum munceste cu drepturi depline. Ati zice ca e un caz fericit! Ei bine, nu. „De mai bine de un an situatia nu mai e asa de buna. Simt eu, dar si colegii mei, ca sa nu mai zic de romanii cu care tin legatura. Pur si simplu se construieste mai domol, sint comenzi putine, iar angajatorii au inceput sa dea afara din oameni. Cred ca situatia mea e inca roza, fiindca ma apreciaza patronul, dar nu poti sti niciodata. Noroc cu nevasta-mea, si-a gasit si ea de lucru si inca ne descurcam. Eu fac vreo 2.600 pe luna, nevasta-mea vreo 2000. Dar chiria e 1.300, copiii merg la scoala, utilitatile aici costa de 4-5 ori mai mult decit in Romania. Nu mai reusim sa stringem atitia bani ca in urma cu un an sau doi ani”, povesteste Vasile.
Prin urmare, daca in ultimul timp au inceput sa apara stiri legate de dorinta mai multor sute de muncitori romani din Spania de a reveni in Romania, n-ar fi exclus sa asistam in urmatoarea perioada la aceeasi miscare din partea mai multor conationali stabiliti in prezent in Irlanda. Mai ales ca marea majoritate dintre ei si-au construit deja case in Romania.
Dar nu numai romanii sau cei veniti din Europa Centrala si de Est la munca in Dublin sufera. Acum citeva zile, jurnalul de stiri al postului public de televiziune RTE a prezentat un amplu si tulburator reportaj de pe un mare santier din zona docurilor raului Liffey, ce taie Dublinul in jumatate. La un moment dat, dupa mai multi intervievati, a venit rindul unui muncitor irlandez, proaspat proprietar de casa. Cu lacrimi in ochi, acesta a declarat: „Imi este foarte frica, mai mult de jumatate dintre colegii mei au fost disponibilizati. Eu cu sotia mea de-abia ne-am cumparat o casa, prin credit ipotecar, si mi-e frica de faptul ca nu vom mai putea sa o platim daca voi fi dat si eu afara”.
Cifrele pietei de constructii din Irlanda
In Irlanda se construieste mult, dar tot nu e destul Foto: Hotnews |
Acestea au fost povestile oamenilor de pe santierele Dublinului. Haideti sa vedem insa cum arata cifrele pietei de constructii din Irlanda, tara denumita „Tigrul Celtic” pentru performantele economice uimitoare din ultimii aproape 20 de ani.
Boom-ul impresionant din sectorul dezvoltarilor imobiliare a inceput in aceasta tara in 1989, potrivit unui raport al Guvernului irlandez. Ei bine, dupa aproape 18 ani, in primavara anului trecut s-a inregistrat prima scadere. Intii a aparut cumpatarea, apoi emotiile, pentru ca o parte dintre dezvoltatori sa fie chiar cuprinsi de panica. De atunci si pina in ziua de astazi, scaderea e permanenta. Nicicind in evolutia moderna a Irlandei nu s-au inregistrat atitea etape de raportari in minus. Declinul este recunoscut si asumat de catre guvern, insa, in mod populist, termenii folositi sint de „scadere a pietei, dar oricum inca avem cele mai bune cifre din Europa”.
Practic, s-a construit enorm in ultimii ani. In 2005, Irlanda avea cea mai spectaculoasa evolutie din toata Europa in ce priveste numarul de case construite anual. Acum, in 2008, in primele 3 luni au fost date in folosinta pe tot teritoriul Irlandei doar 4.000 de case, un numar considerat infim.
Prin urmare, preturile caselor au inceput sa scada. Destul de puternic.
„Piata a devenit a cumparatorilor, in detrimentul vinzatorilor”
Casele s-au ieftinit, dar tot nu se cumpara Foto: Hotnews |
Seful de marketing al companiei care calculeaza indicele preturilor caselor in Irlanda, Niall O’Grady, a declarat de curind ca “in prezent piata imobiliara din Irlanda e mai favorabila cumparatorilor, care beneficiaza de preturi mai bune, in defavoarea celor care vind”.
Iata ultimele cifre oficiale: calculat pe perioada februarie 2007 – februarie 2008, pretul unei case in Irlanda a scazut cu aproape 9%. In prezent, costul mediu al unei locuinte In Irlanda (casa cu etaj, trei dormitoare, infrastructura perfecta, curte) a ajuns la 283.000 de euro. Iar pentru cei care cumpara pentru prima oara o casa pe teritoriul Irlandei (First Time Buyers, scutiti de anumite taxe), suma medie este chiar de 250.000 de euro.
E adevarat ca sumele pentru capitala tarii, Dublin, sint mai mari, dar si acestea sint in continua scadere. In prezent, pretul mediu al unei case in Dublin este de 390.000 de euro, in scadere cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cu toate acestea, casele nu se vind bine. Oamenii se tem de imprumuturi bancare pe termen lung, din cauza evolutiilor de pe pietele financiare ale lumii.
Comparatie cu Romania. Ce ne asteapta?
Cea mai socanta comparatie in ce priveste evolutia pietei imobiliare din Irlanda se poate remarca parcurgind cifrele din 1996 (cind s-a inceput calcularea indexului) pina in 2008. Ei bine, in martie 1996 o casa costa, in medie, 82.000 de euro in Dublin. In iulie 2007, aceeasi casa a ajuns la 420.000 euro. De atunci a inceput declinul, pe care specialistii imobiliari il mai prevad si pentru anul 2009. “Din 2010 piata se va echilibra, nu vom mai avea scaderi dramatice de preturi”, a precizat un raport.
Apropo: cu 250.000 de euro va puteti cumpara in acest moment o casa in Irlanda sau una in nordul Bucurestiului. Ce ati prefera?