Sari direct la conținut

Criza si somajul din zona euro nu ne dau voie la joburi in tarile din Vest. Vezi in text HARTA DINAMICA a tarilor UE care mentin restrictiile de munca pentru romani

Majoritatea statelor membre UE care mentineau restrictii pentru romani si bulgari pe piata muncii le vor mentine si in 2012 si 2013, perioada maxima in care tratatele UE le permit acest lucru, potrivit informatiilor oficiale anuntate astazi de Comisia Europeana. Noua din 11 tari UE care mentin restrictii au trimis notificari catre Executivul UE si au precizat care sunt pozitiile lor. La acestea se adauga si Spania, care a cerut si a obtinut deja o derogare pana la sfarsitul acestui an. Majoritatea raspunsurilor sunt negative pentru romani.

  • Tari care mentin restrictii inca doi ani – 9 state membre: Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Germania, Olanda, Franta, Austria, Luxemburg si Malta au anuntat Comisia Europeana cu privire la mentinerea restrictiilor pe piata muncii pentru muncitorii romani si bulgari pana in 2014.
  • Tari care au ridicat restrictiile total sau partial: Italia nu a notificat Comisia Europeana in legatura cu mentinerea restrictiilor. Germania le mentine partial. 
  • Tari care mentineau restrictii pana acum: 10 (+1) tari au impus pana la 31 decembrie 2011 restrictii romanilor si bulgarilor: Marea Britanie, Italia, Irlanda, Belgia, Germania, Olanda, Franta, Austria, Luxemburg si Malta la care s-a adaugat si Spania din vara lui 2011 – cu derogare pana la sfarsitul lui 2012.  
  • Tari care nu au impus restrictii: 15 statele UE nu au in prezent restrictii pentru cetatenii romani: Estonia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Cehia, Cipru, Suedia, Slovenia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Ungaria, Portugalia, Grecia si Danemarca.

Actul de aderare din 2005 permite tarilor UE-25 sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Bulgaria si Romania pe pietele lor ale fortei de munca pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a muncii in UE. Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape:

  • Perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2008
  • Perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2011
  • Perioada 1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2013

Primii 2 ani: legislatia nationala a celorlalte state membre reglementeaza accesul muncitorilor din Bulgaria si Romania pe pietele lor de forta de munca.

Urmatorii 3 ani: statele membre pot extinde masurile nationale, cu conditia notificarii Comisiei inainte de finalul primei etape, altfel se aplica legislatia UE care garanteaza libera circulatie a lucratorilor.

Ultimii 2 ani: un stat membru care mentine masurile nationale la sfarsitul celei de-a doua etape poate, in eventualitatea unor perturbari grave ale pietei fortei de munca de pe teritoriul sau sau al pericolului unor astfel de perturbari si sub rezerva notificarii Comisiei in acest sens, sa continue sa aplice masurile respective pana la sfarsitul perioadei de sapte ani care urmeaza datei aderarii.

In decursul perioadei de 7 ani, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau amenintarea acestora, cum a fost cazul Spaniei.

Unde ne aflam acum in calendarul legal

A doua etapa a masurilor tranzitorii s-a incheiat in decembrie 2011. Cele zece state membre care restrictioneaza accesul lucratorilor din Bulgaria si Romania pot pastra aceasta conditie in 2012 si 2013 numai daca notifica pana la 31 decembrie 2011 Comisiei o perturbare grava a pietei fortei de munca (sau amenintarea acesteia).

Romanii sunt supusi si restrictiilor de acces pe piata fortei de munca din Spania dupa ce Comisia Europeana a aprobat cererea Spaniei de a restrictiona accesul la piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbari grave pe piata fortei de munca. Somajul in Spania a atins cifre record in UE: ajunge la 23% per total si se apropie de 45% in randul tinerilor.

Tarile cele mai bogate din UE si cele mai tentante destinatii de munca sunt cele care au decis sa aplice cele mai lungi perioade tranzitorii in privinta romanilor si bulgarilor. De altfel tot ele nu au fost prea multumite atunci cand, la 1 mai 2011, prin tratatele de aderare au fost obligate sa deschida piata muncii pentru tarile care au intrat in UE in 2004.

Cum a fost restrictionat accesul pe piata muncii din cele zece state membre care au mentinut restrictii pana la 31 decembrie 2011 si ce se schimba.

Germania a stabilit obligatia solicitarii unui permis de munca de romanii si bulgarii care doreau sa lucreze in aceasta tara. A decis la sfarsitul anului sa restraga aria de aplicare a restrictiilor pentru absolventii de studii universitare.

Austria are restrictii pentru accesul romanilor la joburi in aceasta tara. Nu exista o notificare oficiala. Austria are cea mai mica rata a somajului din UE.

Belgia prevede obligatia solicitarii unui permis de munca – care teoretic se poate obtine intre trei si sase luni, dar a introdus o procedura rapida pentru eliberarea acestor documente in cel mult cinci zile pentru profesiile in care lipseste mana de lucru. Atat autoritatile flamande cat si cele valone au decis sa mentina inca doi ani aceste restrictii pentru Romania si Bulgaria si au incadrat argumentele lor la capitolul „frauda sociala”.

Franta prevede obligatia solicitarii unui permis de munca si aplica o procedura simplificata pentru 150 de ocupatii pentru care se elibereaza un permis de munca, indiferent de situatia de pe piata muncii. Comisia Europeana nu a facut inca publica pozitia Frantei.

Irlanda prevedea obligatia solicitarii unui permis de munca si a anuntat oficial Bruxelles-ul ca doreste sa mentina aceste masuri pentru romani si bulgari pana in 2014.

Italia nu prevedea obligatia unui permis in anumite domenii (agricultura, hoteluri si turism, activitati domestice, servicii de ingrijire, constructii, inginerie, activitati de management si care necesita inalta calificare, munca sezoniera). Potrivit mai multor relatari din presa internationala, autoritatile de la Roma ar fi decis ridicarea tuturor conditiilor suplimentare pentru cetatenii romani si bulgari incepand cu 1 ianuarie 2012.

Luxemburg cerea permis de munca dar a introdus proceduri simplificate pentru activitatea din agricltura, viticultura, industria hoteliera si catering si pentru anumite posturi din sectorul financiar.

Malta acorda permise de munca pentru posturi care necesita lucratori calificati si/sau experimentati si pentru acele ocupatii in care se constata o lipsa a fortei de munca.

Olanda prevede obligatia solicitarii unui permis de munca. Acesta le va fi eliberat doar daca nu exista lucratori disponibili in Olanda sau intr-un alt stat membru al UE pentru acel post si cu conditia ca angajatorul sa poata oferi conditii de munca si cazare corespunzatoare. Olanda a fost printre primele state UE care a anuntat mentinearea restrictiilor dupa o decizie la nivel de guvern care stabilea faptul ca romanii si bulgarii nu sunt inca bineveniti pe piata muncii din tarile de Jos. Olanda are o rata mica a somajului, dar atitudinile nationaliste si anti-imigranti sunt extrem de puternice.

Regatul Unit prevede obligatia solicitarii unui permis de munca. Compania care vrea sa angajeze un roman sau un bulgar trebuie sa solicite eliberarea permisului de munca (fac exceptie anumite categorii profesionale), iar angajatul trebuie sa obtina un „accession worker card”, un document special pentru cetatenii din noile state membre. In cazul muncitorilor necalificati se aplica sistemele actuale de cote in sectorul agricol si alimentar.

Lucratorii calificati pot desfasura o activitate profesionala daca obtin un permis de munca sau daca se incadreaza in conditiile Programului de imigrare pentru persoane cu inalta calificare (Highly Skilled Migrant Programme). Marea Britanie a facut studii pentru a prezenta argumentele de pe piata muncii si a aratat ca deja se confrunta cu probleme grave pentru cetatenii sai astfel ca nu este un moment oportun pentru a deschide piata muncii. Rata somajului in randul tinerilor englezi a ajuns la cifre record.

Ca urmare a unei cereri din partea autoritatilor spaniole din data de 28 iulie 2011, Comisia Europeana a aprobat cererea Spaniei de a restrictiona piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbari grave pe piata fortei de munca.

  • Da click pe tarile de pe harta pentru mai multe informatii

Vezi Harta Mare

Harta de baza ᅡ Bing Maps Road – Microsoft Corporation and its data suppliers este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro