Sari direct la conținut

CSM a cerut Inspectiei Judiciare sa verifice protocolul de colaborare incheiat de Asociatia Procurorilor din Romania si PSD

HotNews.ro

Sectia pentru procurori a CSM a hotarat marti, cu majoritate de voturi, sa sesizeze Inspectia judiciara cu privire la protocolul de colaborare incheiat intre Asociatia Procurorilor din Romania (APR) si Partidul Social Democrat (PSD). APR si PSD au semnat in octombrie un protocol de colaborare despre care procurorii spun ca nu reprezinta manifestarea vreunei convingeri politice si nu reprezinta nici o activitate cu caracter politic. Protocolul prevede, printre altele, ca PSD sa respecte „hotararile care stabilesc titluri executorii privind drepturile salariale restante”.

Potrivit infocsm.ro, procurorii din cadrul CSM au analizat o copie a protocolului si punctul de vedere transmis de APR, precum si un punct de vedere elaborat de Directia Legislatie, Documentare si Contencios (DLDC) a CSM.

Conform celor doua documente analizate, semnarea acestui protocol nu ar insemna incalcarea interdictiilor aplicabile magistratilor si nu ar fi fost o activitate cu caracter politic sau o manifestare a unei convingeri politice.

In punctul de vedere trimis CSM, APR precizeaza ca nu ar fi vorba despre o activitate cu caracter politic si nici despre o manifestare a vreunei convingeri politice. Potrivit legii, magistratilor le este inetrzis sa se implice in activitati politice.

Sectia pentru procurori a CSM a discutat inca de pe 14 noiembrie despre protocolul incheiat intre Asociatia Procurorilor din Romania si Partidul Social Democrat, insa a amanat luarea unei decizii pana la primirea documentului si a unui punct de vedere oficial al organizatiei, noteaza Juridice.ro

Sectia de procurori a fost sesizata printr-o adresa a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in urma semnalarilor aparute in presa privind incheierea unui protocol de colaborare dintre APR si PSD.

Protocolul semnat de APR si PSD „asigura respectarea hotararilor judecatoresti care stabilesc titluri executorii privind drepturile salariale restante”

Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat (PSD) au incheiat pe 25 octombrie un protocol de colaborare cu Asociatia Procurorilor din Romania (APR), anunta liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Mircea Dusa si citat de Agerpres.

Potrivit documentului, grupurile parlamentare ale PSD s-au angajat „sa trateze cu bunavointa si responsabilitate problema finantarii justitiei, sa asigure respectarea hotararilor judecatoresti in general si a celor care stabilesc titluri executorii privind drepturile salariale restante”.

Social-democratii s-au mai angajat sa discute cu asociatiile profesionale ale magistratilor periodic modificarile legislative pe care le preconizeaza. De asemenea grupurile parlamentare ale PSD si Asociatia Procurorilor din Romania au convenit asupra faptului ca „buna functionare a Justitiei, respectarea drepturilor si libertatilor democratice, functionarea eficienta a institutiilor statului, constituie baza statului de drept”.

Partile au cazut de acord si asupra faptului ca Parlamentul Romaniei, Guvernul, toate fortele politice „trebuie sa contribuie la asigurarea unui cadru legislativ adecvat scopurilor si obiectivelor pe termen lung ale societatii romanesti, la finantarea corecta a justitiei, la cresterea prestigiului acesteia si la respectarea demnitatii magistratului”.

„Cele doua parti constata ca o crestere a eficientei justitiei necesita un program legislativ coerent. Justitia trebuie exercitata (realizata) in mod independent de celelalte activitati ale statului, promovarea magistratilor trebuie realizata exclusiv pe criterii de competenta, fara imixtiuni ale fortelor politice. Sunt necesare noi garantii ale independentei Ministerului Public si impartialitatii asupra carora grupurile parlamentare si asociatiile profesionale vor organiza dezbateri”, se mai arata in document.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro