Sari direct la conținut

CSSPP a aprobat norma care marcheaza procesul de aderare continua in sistemul Pilonului II

HotNews.ro

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat marti aprobarea si completarea normei care stabilea aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat. Intrarea in vigoare a acestui act marcheaza procesul de aderare continua in sistemul Pilonului II.

Daca norma anterioara se referea la aderarea initiala (care a incetat pe 17 ianuarie 2008), noua norma reglementeaza procesul de aderare continua. Actul se adreseaza practic salariatilor are nu au implinit varsta de 35 de ani si care s-au angajat dupa terminarea perioadei de aderare initiala si care prin angajare au devenit contribuabili in sistemul public si obligatoriu si in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), dar si celor cu varste intre 35 si 45 de ani, care pot sa adere in orice moment la un fond de pensii administrat privat.

Ce este aderarea continua

Conform datelor CSSPP, „aderarea continua este procesul prin care persoanele eligibile devin participanti la un fond de pensii administrat privat, din proprie initiativa prin semnarea unui act individual de aderare sau prin repartizarea aleatorie de catre CNPAS, ulterior procesului de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat”.

Potrivit noilor prevederi privind aderarea continua si evidenta participantilor in sistemul Pilonului II, persoanele eligibile, care nu au implinit varsta de 35 de ani, sunt obligate sa adere la un fond de pensii administrat privat, in termen de 4 luni de la data la care devin eligibile. Pentru persoanele eligibile cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, aderarea este optionala.

Persoanele obligate sa adere la un fond de pensii, dar care nu au semnat niciun act individual de aderare la un fond de pensii administrat privat, vor intra in procedura de repartizare aleatorie alaturi de cei care au semnat mai multe acte individuale de aderare. Procedura lunara de repartizare aleatorie va fi finalizata de catre CNPAS pana cel tarziu in data de 20 a fiecarei luni.

In privinta transferului la un alt fond de pensii administrat privat, acesta se poate solicita doar dupa plata primei contributii la fondul de pensii administrat privat la care o persoana a aderat sau la care a fost repartizat aleatoriu de catre CNPAS.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro