Sari direct la conținut

Câte ore trebuie să dormi ca să fii sănătos. Cercetătorii au analizat datele colectate 25 de ani si au ajuns la o concluzie

HotNews.ro
Alarmă de trezire, Foto: Tanya Rozhnovskaya / Alamy / Alamy / Profimedia
Alarmă de trezire, Foto: Tanya Rozhnovskaya / Alamy / Alamy / Profimedia

Dacă nu dormi prea multe ore pe noapte, ai toate motivele să-ți faci griji. Durata scurtă a somnului a fost deseori asociată cu bolile cronice odată cu înaintarea în vârstă. Acum, cercetătorii vin cu informații concrete, după o analiză a datelor adunate pe parcursul a 25 de ani.

Aceștia au descoperit că persoanele de peste 50 de ani au nevoie de cel puțin 5 ore de somn pentru a reduce riscul de a avea probleme cronice de sănătate.

Studiul, publicat în Plos Medicine, a avut în vedere peste 7.000 de subiecți din Marea Britanie, cu vârsta de minim 50 de ani care nu aveau o boală cronică. Dintre aceștia, pe o perioadă medie de urmărire de 25 de ani, 213 au murit fără a dezvolta vreo afecțiune cronică, 4.446 au dezvoltat una, iar dintre aceștia 2.297 au făcut o a doua boală, iar 787 au decedat.

Cercetătorii susțin că există o asociere a duratei somnului mai mică de cinci ore la vârsta de 50, 60 și 70 de ani cu riscul mai mare de a dezvolta multiple afecțiuni cronice. Asocierea cu o durată a somnului mai mare de 9 ore a fost observată doar atunci când a fost măsurată la 60 și 70 de ani.

Datele analizate arată că persoanele de 50 de ani care dormeau mai puțin de cinci ore pe noapte aveau un risc mai mare de a dezvolta o primă boală cronică și, ulterior, o alta decât cele care dormeau șapte ore pe noapte. Duratele de somn mai mari de șapte ore, la 50 de ani, nu au fost asociate cu o astfel de tranziție.

Cu toate acestea, la cei cu o afecțiune cronică, au existat unele dovezi că un somn de peste nouă ore poate fi asociat cu un risc mai mare de a dezvolta o altă boală.

Astfel, potrivit datelor cercetătorilor ar trebui să dormim, în mod ideal, aproximativ opt ore dacă vrem să fim sănătoși, însă minimum este de cinci ore.

Sursa: Studiu publicat în Plos Medicine, autori Séverine Sabia, Aline Dugravot, Damien Léger, Céline Ben Hassen, Mika Kivimaki, Archana Singh-Manoux

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro