Sari direct la conținut

Cu ce bani plănuiește Guvernul să plătească creșterile de pensii din septembrie: vânzarea licențelor 5G, dividende și taxa pe bănci (agenție de rating)

HotNews.ro
Ministerul Finantelor Publice, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor Publice, Foto: Hotnews

Agenția de rating japoneză JCRA a anunțat reconfirmarea rating-ului de țară acordat României (BBB/BBB+), pentru datoria pe termen lung în valută, respectiv în monedă locală, cu menținerea perspectivei stabile, conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor, confirmat de documentul JCRA.

Conform agenției japoneze, o creștere adițională a salariilor în sectorul public a fost implementată în 2019, cu o creștere programată a pensiilor pentru luna septembrie. Este vorba de creșterea punctului de pensie cu 15%.

„Guvernul plănuiește să finanțeze aceste măsuri prin taxe adiționale în industrii specifice, inclusiv bancară (referindu-se la OUG 114 n.r.), din dividendele obținute de la companiile de stat, veniturile din vânzarea licențelor 5G și din îmbunătățirea colectării taxelor”, se arată în document.

În ceea ce privește taxa bancară nu se știe încă ce venituri va colecta statul pentru că Ordonanța 114 se află în Parlament, la fel ca OUG 19/2019 care modifică taxa pe bănci. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu aceste două acte.

Problemă mare este cu licitația 5G. Arbitrul telecom, adică cel care va organiza licitația frecvențelor, spunea pe 11 iunie că prețurile nu sunt aplicabile.

„Trebuie să lansăm caietul de sarcini, în care să fie prețurile de pornire, care așa cum sunt în Ordonanța minune (n.a OUG 114/2018) nu sunt aplicabile sau sunt complet rupte de realitatea industriei, ajungându-se la prețuri de miliarde de euro”, spune Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM.

  • „Am refuzat să avizăm OUG 114 în luna decembrie 2018 și, ulterior, în toate întâlnirile am transmis opinia noastră în mod direct și în Parlament și în Guvern, aceea că ar trebui abrogate toate prevederile din OUG 114 referitoare la sectorul telecom și ne dorim să se revină la legislația anterioară, bazată pe OUG 111, prin care ANCOM propune prețurile de pornire licență și Guvernul le adoptă prin Hotărâre.

Conform programului de convergență adoptat de Guvern printr-un memorandum, Finanțele speră să încaseze 2,1 miliarde lei din licitațiile 5G. Cu alte cuvinte, banii încasați s-ar consuma pe altceva decât investiții și nu aduc valoare adăugată în economie. La fel și cu dividendele încasate.

Din măsurile introduse prin OUG 114, Finanțele speră să încaseze 1,27 miliarde lei, aici fiind inclusă și taxa pe bănci.

Sursa: Guvern

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro