Cuba anunță aprobarea vaccinului său antiCovid Abdala în Vietnam
Vietnamul, confruntat cu o recrudescenţă a cazurilor de COVID-19, este de sâmbătă prima ţară care a aprobat utilizarea de urgenţă a vaccinului antiviral Abdala dezvoltat în Cuba, a anunţat grupul farmaceutic de stat BioCubaFarma, notează AFP citată de Agerpres.
„Pe baza unei evaluări riguroase a dosarului vaccinului Abdala, autoritatea vietnameză de control al medicamentelor a emis autorizaţia pentru utilizarea de urgenţă a imunogenului cubanez”, a indicat grupul pe Twitter.
Pe lângă Abdala, pentru care Venezuela a semnat deja un contract de aprovizionare, Cuba a pus la punct Soberana 02, aprobat pentru utilizare de urgenţă în Iran în iulie, şi Soberana Plus. Abdala şi Soberana 02, bazate pe o proteină recombinantă, aceeaşi tehnică cu care lucrează compania americană Novavax şi cea franceză Sanofi, au o eficacitate de peste 90% pentru a preveni apariţia bolii cu simptome, potrivit oamenilor de ştiinţă cubanezi.
Cuba a demarat joi contactele cu experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a obţine recunoaşterea lor, un proces care va facilita comercializarea celor două vaccinuri în alte ţări, potrivit BioCubaFarma. Argentina şi Mexicul s-au arătat interesate să le cumpere. Anunţul coincide cu sosirea sâmbătă în Cuba a preşedintelui vietnamez, Nguyen Xuan Phuc, pentru o vizită oficială de trei zile în cursul căreia se va întâlni cu omologul său, Miguel Diaz-Canel, şi va fi oaspetele Centrului de inginerie genetică şi biotehnologie (CIGB) din Havana, creatorul vaccinului Abdala.
În timpul unei discuţii telefonice din 23 august raportată de presa oficială, Nguyen Xuan Phuc şi Miguel Diaz-Canel şi-au exprimat „voinţa de a continua consolidarea cooperării bilaterală în toate domeniile”. Sub embargoul impus de Statele Unite din 1962, Cuba şi-a dezvoltat propriile vaccinuri din anii 1980 şi este prima ţară din America Latină care a pus la punct unul împotriva COVID-19. Vietnamul, care a fost lăudat în 2020 pentru caracterul său exemplar în lupta împotriva pandemiei datorită unei politici stricte de carantină şi monitorizare a persoanelor infectate, se confruntă în prezent cu o gravă resurgenţă a contaminărilor.