Sari direct la conținut

Cum a ajuns scriitorul Eugen Barbu să locuiască într-un palat mediteranean naționalizat din mijlocul Bucureștiului. Drumul din Mahalaua Cuțarida până-n inima orașului

Vila „Maria Ponizil”, Foto: Arhitect Mădălin Ghigeanu
Vila „Maria Ponizil”, Foto: Arhitect Mădălin Ghigeanu

Vila „Maria Ponizil” din strada Mihai Eminescu nr. 56, proiect realizat în anul 1942 de arh. Nicu Georgescu, este una dintre cele mai reprezentative lucrări ale stilului mediteranean de factură hispanică din București.

Imobilul, un adevărat Palat, va deveni, după anul 1960, reședința scriitorului Eugen Barbu și a soției sale, actrița Marga Barbu.

Eugen Barbu a fost cel mai vandabil scenarist al cinematografiei socialiste, scenariile filmelor cu Mărgelatu fiind creația sa. Născut într-o casă din paiantă cu pământ pe jos din mahalaua Cuțarida (loc pe care s-a ridicat Palatul Copiilor din Berceni), Eugen Barbu va deveni faimos pentru romanul „Groapa”, apoi pentru campaniile pe care le-a orchestrat în hebdomarul „Săptămâna” împotriva generației de scriitori a anilor ’80 și a postului de Radio Europa Liberă.

Citește, pe B365.ro, un interviu cu arhitectul Mădălin Ghigeanu, autor al lucrării „Curentul Mediteranean în arhitectura interbelică românească”, un studiu de referință care inventariază și analizează clădirile mediteranene din București și din România.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro