Sari direct la conținut

Cum ar putea arata structura viitorului Parlament

In Senat, PSD şi potenţialul său partener la guvernare, UDMR, au mai puţine mandate impreună decat PNL-PD şi PRM, iar in Camera Deputaţilor, o coaliţie PSD-UDMR ar obţine majoritatea absolută cu sprijinul deputaţilor minorităţilor naţionale, care deţin balanţa puterii şi pe ansambul celor două camere.

La Senat, rezultatul votului ar conduce la următoarea structură: PSD+PUR, 57 de mandate, Alianţa DA 49, PRM 21, UDMR 10. Cu alte cuvinte, senatorii PSD, PUR şi UDMR ar fi intr-o minoritate de 3 faţă de cei ai PNL-PD şi PRM. La Camera Deputaţilor, PSD şi PUR ar deţine 132 de parlamentari, Alianţa DA 112, PRM 48 şi UDMR 22.

Totodată in Cameră ar fi reprezentate 18 minorităţi naţionale, tot atatea cat in legislatura trecută, in condiţiile insa a reducerii numărului de deputati cu 13, datorită scăderii generale a populaţiei.

In Cameră, o coaliţie PSD-PUR-UDMR ar beneficia de sprijinul a 154 de deputaţi in comparaţie cu 160 de deputaţi PNL-PD şi PRM, deci cu 6 mai puţin. Dacă se adaugă insă şi cei 18 deputaţi minoritari, care votează de regulă cu guvernul zilei, atunci PSD işi asigură majoritatea absolută in Cameră.

Per ansamblu sunt 221 de parlamentari PSD, PUR si UDMR, faţă de 230 pentru PNL, PD şi PRM, deci cu 9 mai puţini decat cei ai PNL, PD şi PRM. Şi aici vin in ajutor cei 18 parlamentari minoritari, care au primit reprezentare prin cea mai generoasă lege electorală din Europa.

Pentru ca o minoritate naţională să fie reprezentată in Parlament, listele sale trebuie să depăşească un prag de 10 la sută din numărul mediu de voturi necesare alegerii unui deputat, anul acesta echivalent cu circa 2800 de voturi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro