Sari direct la conținut

Cum arată în interior Palatul Visului American din București. Secretele clădirii „Maurice Blank”, fost sediu al ambasadei SUA

Bucuresti, vazut de sus, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Bucuresti, vazut de sus, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Timp de 70 de ani, Palatul bancherului Maurice Blank a fost reședința Ambasadei SUA la București.

Clădirea de o mare valoare arhitectonică și istorică a reprezentat un simbol al Vestului pentru mai multe generații de români. Ambasada SUA era singura clădire din România lui Ceaușescu care avea voie să arboreze drapelul american, iar funcționarii ei singurii cetățeni care nu făceau închisoare pentru că dețineau valută.

Clădirea, în stil marcat de neoclasicismul francez, a fost construită pentru cel mai greu bancher interbelic, Maurice Blank, cofondator al Băncii Marmorosch Blank (1864).

Iar Palatul Maurice Blank este o clădire istorică îngrijită și conservată de ambasadorii americani la București. Faptul că imobilul a fost „ocupat” de americani încă din anul 1939 este marele său noroc și câștig. Diplomații au avut grijă de el și i-au păstrat strălucirea interbelică. Imobilul a fost proiectat de arhitectul elvețian Louis Pierre Blanc, care mai făcut printre altele Palatul Ministerului Agriculturii, Palatul Facultății de Medicină, Sediul Universității din Iași și clădirea Institutului Național „Victor Babeș”.

Povestea unui palat emblemă a visului american într-o țară cu granițele închise, integral pe B365.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro