Sari direct la conținut

Cum au pierdut cei mai bogati oameni din lume 195 de miliarde de dolari saptamana trecuta

HotNews.ro
Cum au pierdut cei mai bogati oameni din lume 195 de miliarde de dolari saptamana trecuta

Cei mai bogati 400 de oameni din lume au pierdut aproape 195 de miliarde de dolari in saptamana ce a trecut, din cauza vestilor economice proaste din China si a preturilor mici ale petrolului. Potrivit Bloomberg Billionaires Index, 47 de miliardari au pierdut cel putin cate un miliard in timpul acestei perioade, cea mai proasta pentru bursele din SUA din 2011 si pana acum.

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, miliardarul care a castigat cel mai bine in 2015, a pierdut cel mai mult acum, averea sa scazand cu 5,9 miliarde in aceste ultime zile, in conditiile in care actiunile celui mare retailer online din lume au scazut cu peste zece procente.

Bezos este a patra cea mai bogata persoana din lume, cu active de peste 53,7 miliarde de dolari, dupa ce anul trecut averea i-a crescut de peste doua ori si jumatate datorita profiturilor bune raportate de Amazon.

Pierderea totala din randul miliardarilor reprezinta o scadere cu 4,9% a avutiei lor totale, potrivit indicelui Bloomberg, o corectie totusi usor mai mica decat cea suferita de pietele de actiuni anul acesta.

Potrivit indicelui MSCI ACWI, actiunile globale au suferit o scadere cu 6,2% saptamana trecuta.

Exista si 11 miliardari ale caror averi s-au marit, inclusiv cei cinci mostenitori ai retailerului american Wal-Mart Stores Inc. Cei cinci Walton au castigat impreuna saptamana trecuta 2,5 mld. dolari, in conditiile in care actiunile Wal-Mart s-au scumpit cu putin peste 2 dolari fiecare.

Valoarea totala a averilor celor 400 de persoane din indicele Bloomberg este de 3.700 de miliarde de dolari, o cifra echivalenta cu Produsul Intern Brut al Germaniei.

Saptamana „insangerata” pe Wall Street

Indicele Dow Industrial a cazut cu peste 1.000 de puncte saptamana trecuta, marcand cele mai proaste cinci zile de debut de an din istorie, volatilitatea de pe bursele lumii agitand investitorii.

Daca pe 29 decembrie 2015, Dow Jones era la 17.721 de puncte, vineri cazuse la 16.346 de puncte:

Iar brokerii spun ca se pregatesc si pentru alte oscilatii in saptamanile ce urmeaza, noteaza si The Wall Street Journal.

Dow a scazut cu 1% vineri dupa ce incepuse ziua in teritoriu pozitiv, ajutat de datele bune privind somajul si de sedinta bursiera calma ce avusese loc inainte in China. Dar dupa-amiaza situatia s-a inrautatit pentru ca investitorii nu au vrut sa intre in noua saptamana expusi la riscul unor noi pierderi.

In total, actiunile americane au pierdut 1,36 trilioane de dolari din valoarea lor in saptamana ce a trecut.

Caderea neasteptat de severa a subliniat pozitia precara a pietelor prinse intre nivelurile mari la care au ajuns preturile actiunilor – in mare parte provocate de anii de bani ieftini oferiti de bancile centrale – si noua runda de incertitudini privind zone cheie din economia mondiala.

Enigma consta in faptul ca exista parti ale lumii ce se descurca bine … dar avem si zone care nu fac prea bine”, a declarat pentru Wall Street Journal”, Lawrence Kemp de la BlackRock.

„Din cauza celor ce se intampla in China si in restul lumii, economia SUA ar putea sa creasca putin mai incet”, a explicat acesta.

Brokerii spun ca tabloul bursier trist din primele zile ale anului ar putea sa fie vazut si in continuare, cand companiile americane incep sa-si raporteze profiturile din ultimul trimestru din 2015.

Iar expertii se asteapta ca aceste rezultate financiare sa faca o impresie in general slaba.

Dolarul puternic atarna greu din punct de vedere al competitivitatii exportatorilor din SUA si al valorii in dolari a vanzarilor din strainatate realizate de companiil americane.

In plus, petrolul a ajuns la putin peste 33 de dolari pentru un baril si da in continuare semne de ieftinire iar cresterea economica din China ramane slaba.

Se estimeaza ca profiturile companiilor din S&P 500 aferente ultimului trimestru din 2015 vor fi mai mici cu 4,7% fata de aceeasi perioada din 2014.

Iar actiunile de pe multe burse de pe glob inca se tranzactioneaza la cotatii aflate la un nivel foarte ridicat, ceea ce le face vulnerabile la orice soc in piata sau la orice val de sentimente negative in randul brokerilor.

Asta face ca investitorii sa fie reticenti in a se arunca sa cumpere actiuni, chiar daca multi dintre ei raman convinsi ca pe termen lung situatia va arata bine pe bursele americane, datorita puterii economice a tarii.

„Investitorii au putut in mod continuu sa poata cumpara actiuni mai ieftinin ziua urmatoare”, spune Justin Wiggs, director de tranzactionare la Stifel Nicolaus.

„N-am nevoie sa ma arunc sa cumpar acum”, asta isi spun acum investitorii, a explicat el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro