Sari direct la conținut

Cum au utilizat procurorii codul IMEI in interceptarile telefonice in dosarul Vantu – Popa

HotNews.ro
Cod IMEI, Foto: Hotnews
Cod IMEI, Foto: Hotnews

Ancheta procurorilor in cazul arestarii preventive a lui Sorin Ovidiu Vantu mentioneaza codul IMEI (International Mobile Equipment Identity)al telefonului folosit de omul de afaceri pentru a comunica cu Nicolae Popa in Indonezia. Codul IMEI International Mobile Equipment Identity este utilizat pentru identificarea telefonului mobil, indiferent de reteaua de telefonie utilizata si a fost creat pentru a face inoperabile telefoanele mobile furate.

In stenogramele convorbirilor dintre Sorin Ovidiu Vantu si Nicolae Popa, in dreptul numarului de telefon utilizat de Vantu, apare codul IMEI al telefonului. Aceasta mentiune apare doar in dreptul postului telefonic utilizat de Vantu. Numarul folosit de acesta pentru a vorbi cu Popa nu este acelasi cu numarul de telefon utilizat in mod obisnuit. Procurorii noteaza ca SOV si Popa au conceput chiar un sistem de comunicatii bazat pe posturi de telefoane.

Potrivit gsm-security.net, IMEI este definit ca International Mobile Equipment Identity. In esenta, este un cod specific fiecarui telefon care este inglobat atat in hardware-ul telefonului cat si in softul acestuia. Acest cod permite identificarea telefonului in sine si identificarea retelei de telefonie utilizate. Potrivit site-ului, codul este utilizat pentru depistarea si pentru a face inoperabile telefoanele furate. Utilitatea acestui cod consta in faptul ca persoana care detine telefonul poate sa schimbe reteaua sau sa utilizeze diferite cartele si tot poate fi depistat. Detalii aici

Pe forumurile romanesti exista o intreaga controversa legata de posibilitatea ascultarii convorbirilor telefonice utilizand codul IMEI.

Unele articole sustin ca ascultarea si depistarea unui telefon mobil se face destul de simplu: „Sistemul de ascultare poate monitoriza peste 200 de telefoane simultan. Chiar daca posesorul telefonului al carui cod IMEI trebuie sa fie ascultat nu se afla in oras, interceptorul inregistreaza convorbirea. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, dispozitivul de ascultare monitorizeaza 124 de relee. Asta inseamna ca o persoana care se afla in Bucuresti si vorbeste cu cineva din Craiova sau este in Sibiu si a sunat pe cineva din Bucuresti poate fi oricum ascultata de cel care detine interceptorul. 124 de celule inseamna tot atatea relee montate de operatorul de telefonie mobila.”

Alti forumisti sustin insa ca nu este chiar asa de simplu: Am observat ca este tot mai raspandita ideea ca, daca cineva este in posesia IMEI-ului unui anumit terminal gsm, atunci poate performa interceptarea convorbirilor acelui telefon. Nimic mai fals. Eroarea porneste de la un anumit tip de software care se instaleaza pe „telefonul-tinta” si care permite ca acel terminal sa fie monitorizat doar de la un numar de telefon predefinit.

Cert este ca in cazul lui Sorin Ovidiu Vantu interceptarile telefonice s-au realizat doar in urma unui mandat aprobat de catre un judecator. Cum exact s-a realizat interceptarea? Ce echipamente si ce fel de tehnici au fost folosite? Sunt elemente care tin exclusiv de modul de lucru al anchetarorilor. Singurul element nou este mentionarea in rechizitoriu a codului IMEI, cod care in alte stenograme, cum ar fi cele al cazului Voicu, nu sunt mentionate.

  • Ce scriu procurorii in cererea de acuzare: S-a stabilit ca numerele de telefon utilizate de inculpatul VINTU SORIN OVIDIU si cel utilizat de catre inculpatul STOIAN ALEXANDRU si inregistrat pe seama unui SRL la care acest inculpat este unic asociat si administrator s-au aflat in aceeasi locatie unde inculpatul VINTU SORIN OVIDIU isi are resedinta, respectiv domiciliul –  cartele prepaid, de la care si spre care s-au efectuat un numar de 68 de apeluri ori s-au trimis mesaje SMS spre numere de telefon aflate pe teritoriul Republicii Indonezia.
  • Cu toate acestea, dupa cum rezulta din procesul-verbal intocmit la data de 02.12.2009 in baza prevederilor art.90-91 din Codul de procedura penala, prin care s-a constatat examinarea inscrisurilor – acte de constatare si note  – referitoare la comunicatiile si imaginile inregistrate in legatura cu numitii Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan, Popa Nicolae, Popa Virgil si Caciula Anca, precum si suportul de memorie externa CD marca EPRO seria inregistrat sub nr.2.003.529, care ne-au fost comunicate prin adresa nr.25717 din 02.12.2009 a SERVICIULUI ROMAN DE INFORMATII, inscrisuri rezultate din exploatarea mandatului din 29.09.2009 emis de catre INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE rezulta elemente de fapt care servesc la constatarea existentei infractiunii pentru care inculpatul VINTU SORIN OVIDIU a fost invinuit si la cunoasterea imprejurarilor necesare justei solutionari a cauzei.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro