Sari direct la conținut

Cum castiga prietenii lui Sorin Ovidiu Vantu o afacere de un miliard de euro de la Guvernul Tariceanu si un om cheie in Guvernul Boc

HotNews.ro

Noul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Maracineanu, a fost angajatul unei companii detinute de PSV Company (noul nume al Petromservice), care are in derulare o afacere cu minereuri in judetul Bihor. E de notorietate ca Petromservice e fieful lui Liviu Luca, seful sindicatelor din Petrom, un apropiat partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vantu.

Un act oficial al cabinetului Tariceanu, semnat in noiembrie 2008, arata ca Geoasset, societate 100% detinuta de PSV Company, beneficiaza de concesionarea pe 20 de ani a unui zacamant de 20 de milioane de tone de calcar cu brucit. Unele estimari neoficiale arata ca valoarea zacamantului neprelucrat ar valora peste 1 miliard de euro.

In documentele Guvernului se estimeaza ca zacamantul valoareaza putin peste 1 miliard de lei. Seful ANRM a declarat ca a primit o oferta de nerefuzat din partea PSV Company si, timp de aproape un an, a pus pe picioare exploatarea din judetul Bihor.

Pana la data de 4 februarie, noul sef al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Maracineanu, a fost angajat al PSV Company (anterior denumita Petromservice), companie detinuta de Elbahold ltd.

Documente:

Arhiva HotNews.ro: Satelitii Elbahold (februarie 2006) (HotNews.ro, 07 Feb 2009) DOC, 34304K

Gelu Maracineanu pentru HotNews.ro:

“Am fost angajat al Petromservice pana cand domnul prim-ministru a semnat numirea mea in functie. La Petromservice am fost angajat din aprilie 2008. Anterior, am fost angajat al IPROMIN Bucuresti. Am plecat la Petromservice pentru ca am primit o oferta financiara de nerefuzat”, a declarat pentru HotNews.ro Gelu Maracineanu.

In cadrul PSV Company, Gelu Maracineanu a ocupat functia de director responsabil cu proiectele miniere ale companiei. “Printre alte proiecte miniere ale companiei eram responsabil si de proiectul zacamantului din comuna Budureasa”, a declarat Gelu Maracineanu.

Presa locala a relatat ca in zona Budureasa a fost descoperit un zacamant de calcar cu brucit, o afacere evaluata oficial la peste 1,4 miliarde de lei noi, care a intrat in anul 2007 in posesia omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.

Gelu Maracineanu, fostul manager al proiectului a declarat ca nu poate sa ofere detalii despre proiect deoarece nu mai este angajatul PSV Service. “Oricum, nu e singurul proiect minier mare in care am fost implicat. M-am ocupat de exploatari precum Rosia Poieni si Rosia Montana”, a mai declarat Maracineanu.

Istoria zacamantului de la Budureasa

Potrivit ziarelor din Bihor, zacamantul de pe teritoriul comunei Budureasa a fost descoperit accidental in anii ’70. Potrivit evaluarilor oficiale, in zona ar exista in jur de 20 milioane de tone calcar cu brucit. Initial, zacamantul a fost concesionat de Geoasset SRL. In anul 2003, compania a facut demersuri pentru a obtine si licenta de exploatare si concesionare a terenului pe care se afla zacamantul.

In 2007, Geoasset SRL este achizitionata de catre compania Petromservice, care in 2008 isi schimba denumirea in PSV Company. Din aprilie 2008, de proiectul zacamantului de la Budureasa a fost responsabil din partea PSV Company, Gelu Maracineanu, actualul director an ANMR. Cititi pe larg istoria zacamantului de la Budureasa aici, aici si o ancheta publicata inca in anul 2007 de Evenimentul Zilei aici.

20 milioane tone de brucit, 20 de ani de concesionare 1,4 milarde lei venituri

Cabinetul Tariceanu a adoptat pe 4 noimebrie (cu o saptamana inainte sa adopte HG care se refera la concesiunea Sterling Resources), HG 1412 prin care se aproba “licenta de concesiune a activitatii miniere de exploatare nr.7941/2006, incheiata intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Societatea Comerciala GEOASSET S.R.L”, compania cumparata de Sorin Ovidiu Vantu prin intermediul PSV Company.

In aceeasi hotarare a cabinetului Tariceanu se precizeaza si conditiile concesionarii:

  • prin contractul de concesiune a activitatii miniere de exploatare, compania detinuta de Vantu este obligata la plata unei taxe pe activitatea de exploatare de 25.000 lei/Km patrat si a unei redevente in cota procentuala de 10% din valoarea productiei miniere realizate anual;
  • concesiunea negociata este de 20 ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de cate 5 ani;
  • valoarea estimata pe toata durata de concesiune este de 1.100.485.000 lei;
  • suprafata perimetrului de exploatare este de 4,792 Km patrati;
  • produsul minier este calcar dolomitic cu brucit (sorturi);
  • garantia financiara pentru refacerea mediului deteriorat ca urmare a activitatilor miniere de exploatare se stabileste in conformitate cu instructiunile tehnice emise de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.

In acelasi document se mai mentioneaza ca, pentru cei 20 de ani de exploatare, se preconizeaza ca vor fi extrase 19.205.000 tone de calcar cu burcit, ca vor fi obtinute venituri de 1.486.544.000 lei iar statul va incasa o redeventa de 148.654.000 lei.

Calcarul cu brucit este utilizat in industria chimica, metalurgica si in constructii. Calcarul de brucit este folosit ca ingredient in compozitia diferitelor tipuri de ciment, caramizi. Mai este folosit si in productia de fonta. Brucitul a fost identificat in 1824 de catre americanul Archibald Bruce (Vezi aici pe larg despre brucite).

Prietenii lui Vantu si zacamantul de la Budureasa

  • Cele 20.000.000 tone de minereu au apartinut pana in 2007 companiei Geoasset SRL.
  • In 2007 Geoasset SRL este achizitionat cu 2,6 mil euro de PSV Company. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) PSV detine 100% din actiunile Geoasset.
  • PSV Company are urmatoarea structura de actionariat: ASOCIATIA SALARIATILOR DIN SNP PETROM SA- 25%, ELBAHOLD LIMITED- 49,3%, al carui singur reprezentant cunoscut este Dan Stratan, un alt om din anturajul lui Vantu, PSV Company  – 9,7%, PERSOANE FIZICE- 15.8%.
  • PSV Company detine participatii la urmatoarele firme: Institutul de sondaje Insomar SA, grupul media Realitatea Media, Dixitpress, PSV Company Civind Construct SA, Ziua srl, Euroest Press srl, Editura Ziua srl, Ana-Maria Press srl, Global Video Media SA, Management Fulcrum srl, GMG Media Box SA, X-Oil Grup srl, PSV Industries SA, Catavencu SA, Geoasset SA (Sursa: Registrul Comertului, februarie 2009, in ordinea data de baza de date a Registrului Comertului).
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro