Sari direct la conținut

Cum explica CE Oltenia pierderea uriasa de 700 de milioane de lei din 2014: provizioane, dobanzi bancare, curs valutar si certificate de CO2

HotNews.ro
Laurentiu Ciurel pleaca de la CEO, Foto: AGERPRES
Laurentiu Ciurel pleaca de la CEO, Foto: AGERPRES

Reprezentantii Complexului Energetic Oltenia au gasit o serie de scuze pentru pierderea enorma inregistrata in 2014. Potrivit unui comunicat de presa, ei spun ca pierderea de 693,6 milioane de lei a fost cauzat de o „serie de factori externi”: provizioane, dobanzi aferente creditelor bancare, curs valutar, certificate CO2. Reamintim ca in ciuda rezultatului dezastruos si in ciuda faptului ca nu si-a atins obiectivele de performanta conform contractului de management, managerul Laurentiu Ciurel a ramas in functie. Aceasta doar pentru ca este un apropiat al premierului Victor Ponta. Potrivit unor surse din companie, Ciurel si-a indeplinit doar 60% din obiectivele de performanta.

La sfarsitul lunii martie, Consiliul de Supraveghere din acel moment a intentionat sa-l demita pe Ciurel, insa Ministerul Energiei, in calitate de actionar majoritar, a blocat aceasta actiune. Practic a demis Consiliul de Supraveghere inainte ca acesta sa-si duca planul la bun sfarsit. Ministerul Energiei a convocat de urgenta, pe 27 martie, o sedinta AGA extraordinara la Complexul Energetic Oltenia, principala hotarare fiind inlocuirea Consiliului deSupraveghere. Pe 3 aprilie urma sa aiba loc o sedinta a CS pentru rezilierea contractului de manager. Actualul Consiliu de Supraveghere nu indrazneste sa-l schimbe pe Ciurel. Culmea e ca CE Oltenia are conducere numita in baza OUG 109/2011 privind managementul corporativ. Teoretic, pentru ca practic este un management politic.

  • Comunicatul Complexului Energetic Oltenia:

Rezultatul operational brut inregistrat la sfarsitul anului 2014 de catre Complexul Energetic Oltenia, si anume -693.636.000 lei, a fost influentat negativ de cheltuielile cu amortizarea in suma de 585.698.900 lei, precum si de cheltuielile cu provizioanele, reprezentand ajustari necesare creantelor de recuperat, insumand 356.249.000 lei. Subliniem ca aceste cheltuieli nu implica flux de numerar, reprezentand cheltuieli non-cash.

Este relevant ca EBITDA, adica excedentul brut din exploatare inainte de deducerea cheltuielilor cu dobanda, impozitul pe profit, deprecierea activelor si amortizarea, este pozitiva la 2014 – in suma de 302.340.000 lei, indicand un potential de asigurare a parghiei financiare, respectiv de asigurare a unui raport acceptabil intre datoria totala si acest excedent. De asemenea, aceasta valoare pozitiva mentine un nivel acceptabil al acoperirii fluxului de monetar, putand sa asigure serviciul datoriei.

Profitul net a fost afectat in 2014 si de cheltuielile cu dobanzile in suma de 50.184.000 lei, aferente creditelor in valuta contractate de fostele complexuri energetice pentru asigurarea mentinerii sigurantei in functionare si conformarii cu legislatia in vigoare, in special cu cerintele de mediu. In acest sens, mentionam ca CE Oltenia este singurul producator de energie pe baza de carbune din Romania care a indeplinit toate cerintele de mediu, instaland tehnologie de evacuare a zgurii si cenusii in slam dens la 13 grupuri energetice si unitati de desulfurare a gazelor de ardere la toate blocurile energetice (9 instalatii functionale si 4 instalatii in curs de finalizare in intervalul 2015-2016).

Astfel, profitul obtinut din exploatare, de +61.847.000 lei, a fost influentat de fapt de cheltuieli non-cash in suma de peste 410 milioane lei (ajustări pentru depreciere creanţe – 356.249 mii lei; pierdere financiara – 54.895 mii lei). La acestea s-a adaugat si costul ridicat, pe o piata volatila, al certificatelor de CO2, suma necesara achizitionarii lor majorand cheltuielile cu inca 344.339.000 lei.

Pentru anul 2015, CE Oltenia isi propune o crestere de EBITDA la 707.925.700 lei si o reducere a cheltuielilor cu provizioanele astfel incat rezultatul net sa fie pozitiv.

Mentionam ca la crearea Societatii CE Oltenia, in mai 2012, exista deja o creanta istorica de peste 400 mil lei care, la sfarsitul fiecarui an, s-a marit datorita accesoriilor si penalitatilor aferente„.

  • Ce spune Curtea de Conturi

Referitor la creanta amintita in comunicat, un raport al Curtii de Conturi arata ca in 2012, valoarea creantelor restante era de 307,3 milioane de lei. In 2013 a urcat la 803,4 milioane de lei, iar in 2014 la peste 1 miliard de lei. Complexul Energetic Oltenia nu sta bine nici la capitolul „plati restante”. In 2012 si 2013 figura cu zero plati restante. In 2014, a ajuns insa la 52,1 milioane de lei.

Acelasi raport al Curtii de Conturo arata ca in 2012, societatea inregistra un profit brut de 176,1 milioane de lei. Acesta a scazut la 72,9 milioane de lei in 2013, iar pentru 2014, societatea a estimat o pierdere bruta de 129,9 milioane de lei. „Veniturile din diferente de curs valuatar reflectate in cont 765 sunt in suma de 105.476.692,46 lei, iar veniturile excepţionale reflectate in cont 781 sunt de 171.849.853,85 lei, din care venituri din provizioane de 171.469.510,63 lei. Rezulta astfel ca din activitatea de exploatare s-a estimat o pierdere de 406.929 mii lei” se mai arata in raport.

Curtea de Conturi a precizat la solicitarea HotNews.ro ca actul de control a fost efectuat in perioada 12 ianuarie 2015-13 martie 2015, actiunea avand tema „Controlul situatiei, evolutiei si modului de administrare a patrimoniului public si privat al statului, precum si legalitatea realizarii veniturilor si efectuarii cheltuielilor”. Raportul va fi finalizat dupa ce vor fi lamurite contestatiile asupra masurilor dispuse.

Curtea de Conturi estimeaza si o pierdere de 8,4 de milioane de lei la CE Oltenia dupa contractul pentru livrarea a 1,2 milioane de tone de carbune la sarbi, prin firma BVA Coal SRL Constanta, informa in urma cu o saptamana publicatia gorjeana Pandurul, invocand un raport al Curtii de Conturi. La data semnarii contractului, pretul de livrare a fost sub costul de productie din acel moment. Inspectorii au mai constatat ca administratia CE Oltenia nu a incasat nici garantia de buna executie de 780.000 euro stabilit prin contract. In loc sa rezilieze contractul din cauza neincasarii garantiei, conducerea societatii a incheiat un act aditional acceptand bilete la ordin in locul unei scrisori de garantie bancara. Reamintim ca ministrul energiei Andrei Gerea a anuntat in urma cu cateva zile ca acest caz a ajuns si in atentia DIICOT. Contractul a fost semnat chiar de directorul societatii Laurentiu Ciurel, o persoana sustinuta politic de premierul Victor Ponta.

  • In acest moment, contractul este suspendat din cauza ca BVA Coal nu a platit. In urma cu cateva saptamani, Ciurel spunea ca suspendarea este cauzata de faptul ca reprezentantii BVA Coal nu au achitat o noua transa de bani. In urma cu cateva zile, motivul invocat este altul: probleme de reorganizare din partea sarba.

Laurentiu Ciurel este director general la Complexul Energetic Oltenia din septembrie 2012, insa in ciuda unui management ineficient, acesta pare de neclintit de la conducere. Demiterea sa este foarte dificila din cauza sustinerii politice puternice pe care o are. El este sustinut, in primul rand, de premierul Victor Ponta. Din cauza relatiei pe care o are cu premierul, niciun ministru nu a avut curajul sa se atinga de el. Complexul Energetic Oltenia, un mamut cu 18.500 de angajati, inregistreaza pentru 2014 pierderi de milioane de lei. In plus, Laurentiu Ciurel este urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro