Sari direct la conținut

Cum explica CNA de ce nu a fost demarata pana acum campania de informare a populatiei privind incetarea completa a emisiilor TV analogice terestre pana la data de 17 iunie 2015

HotNews.ro
Antena Yagi, Foto: Electromag.eu
Antena Yagi, Foto: Electromag.eu

Romanii care mai receptioneaza in prezent televiziune analogica din eter printr-o simpla antena, fara sa plateasca un abonament la cablu sau satelit, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015. Acesta este doar unul dintre efectele tranzitiei la televiziunea digitala terestra si o campanie de informare si mediatizare ar fi trebuit demarata, potrivit legii, „cu incepere de la 1 august 2013”. La solicitarea HotNews.ro, Laura Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), autoritatea responsabila de aceasta informare, si-a exprimat opinia ca „data de 1 august 2013 prevăzută în HG nr.403/2013, este un termen estimativ” si „ca pe masura ce noua platformă digitală se va extinde în teritoriu, va fi lansată, desigur, și această campanie de informare”.

  • Ce este si cum poate fi receptionata experimental televiziunea digitala terestra. Ce se va intampla pana la 17 iunie 2015

Uitati pentru o clipa de cablu, satelit si internet (IPTV) principalele platforme prin care cei mai multi dintre noi receptionam televiziune platind un abonament. Unii romani, in special din zona rurala, receptioneaza inca posturile TV din eter prin intermediul unei simple antene, fara sa plateasca un astfel de abonament. De la 17 iunie 2015 insa, acest lucru nu va mai fi posibil. Emisiile TV analogice terestre vor inceta complet si nu se va mai putea receptiona decat televiziune digitala terestra. Va fi nevoie de noi televizoare si echipamente de receptie, dar schimbarile vizeaza toata piata TV.

Strategia nationala de tranzitie la televiziunea digitala terestra, aprobata prin Hotarare de Guvern si publicata pe 3 iulie 2013 in Monitorul Oficial, prevede ca pana la 17 iunie 2015, SNR, operatorul care transmite programele TVR, sa extinda la nivel national proiectul pilot DVB-T desfasurat acum in Bucuresti, Sibiu si Brasov. SNR nu este singurul operator care face astfel de experimete. Si Pro TV are dezvoltat in Bucuresti un proiect DVB-T.

Acestea sunt motivele pentru care de cativa ani, in anumite zone din Bucuresti si Sibiu, orase unde se desfasoara niste proiecte pilot de catre SNR si Pro TV se poate receptiona gratuit televiziune digitala terestra, din eter, printr-o antena, de exemplu de tip Yagi (preturi de la 60 lei). Iti mai trebuie un televizor cu tunner DVB-T incorporat sau un set-top box DVB-T.

Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogică la cea digitală permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioară, în acelaşi spaţiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.

Romania si alte 100 de tari si-au asumat obligatia că după data de 17 iunie 2015 nicio emisie de televiziune analogică terestră nu va mai fi protejată, transmisiile digitale de televiziune urmând să ia locul acestora.

Potrivit strategiei nationale de tranzitie la televiziunea digitala terestra, pana la data de 17 iunie 2015, 70% din populatie va putea receptiona gratuit 14 programe de televiziune in format Standard Definition (SD) sau 2 programe HD (High Definition) si 6-7 programe SD, au precizat pentru HotNews.ro oficialii SNR, operatorul care transmite acum programele televiziunii publice si care dezvolta acest pilot.

In Hotararea de Guvern publicata in vara acestui an in Monitorul Oficial, se mentioneaza ca incepand cu 1 august trebuie lansata o campanie de informare si mediatizare a acestui proces:

  • „3.1.7. Pentru realizarea obiectivelor strategice prevăzute la pct. 2.1, 2.5 şi 2.7, se va lansa, cu începere de la data de 1 august 2013, o campanie de informare şi mediatizare a procesului de tranziţie de la televiziunea terestră analogică la televiziunea terestră digitală”.

Doar ca exemplu, obiectivul strategic prevazut la pct. 2.1 este:

  • „2.1. Realizarea tranziţiei complete şi efective de la serviciile de televiziune analogice terestre la serviciile de televiziune terestre în format digital şi încetarea completă a emisiilor analogice până la data de 17 iunie 2015”.

Acelasi document mentioneaza ca CNA impreuna cu Ministerul Culturii monitorizeaza si pun in practica campaniile de informare si mediatizare privind acest proces.

In aceste conditii, HotNews.ro a solicitat CNA sa explice de ce nu a fost demarata aceasta campanie. Iata raspunsul Consiliului National al Audiovizualului:

  • „Data de 1 august 2013, prevăzută în HG nr.403/2013, este un termen estimativ. Campania de informare și mediatizare va trebui să ofere utilizatorilor potențiali date concrete privind calendarul tranziției, repartizarea frecvențelor pe fiecare multiplex, condițiile locale de recepție, modalitate de comercializare a receptoarelor (set-top-box), posturile de televiziune cuprinse în fiecare multiplex etc. Pe măsură ce noua platformă digitală se va extinde în teritoriu, va fi lansată, desigur, și această campanie de informare și mediatizare”, a precizat Laura Georgescu, presedintele CNA.

Noua platforma digitala care trebuie sa se extinda in teritoriu, despre care vorbeste Laura Georgescu, ar trebui dezvoltata pana la 17 iunie 2015 de catre SNR, operatorul care transmite in prezent posturile TVR.

HotNews.ro a intrebat marti, 27 august, oficialii Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) daca SNR a solicitat avizul pentru extinderea la nivel national a proiectului prin care romanii vor putea receptiona gratuit pana la 14 programe de televiziune digitala in format Standard Definition (SD).

Raspunsul a fost negativ.

  • Transmisia analogica pe cale radio terestra a programului public TVR 2 va inceta treptat

Strategia prevede ca ‘operatorul care transmite in prezent programele televiziunii publice in format analogic (Societatea Nationala de Radiocomunicatii n.r.) va implementa un proiect de extindere, la nivel national, a experimentului existent de televiziune digitala in standard DVB-T’.

Proiectul pilot va utiliza frecventele radio alocate pentru reteaua actuala de televiziune analogica TVR 2 din UHF, cu impunerea unor conditii de preluare si transmisie ‘free to air’, in conditii economice transparente si nediscriminatorii pentru programele publice de televiziune.

Transmisia analogica pe cale radio terestra a programului public TVR 2 va inceta treptat, pe regiuni, pe masura implementarii proiectului, respectiv prin transmisia in sistem digital, dupa un calendar agreat de catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA), Autoritatea Nationala de Administrare si Reglementare pentru Comunicatii (ANCOM) si operator. Intreruperea transmisiei programului public TVR 2 necesara implementarii strategiei nu va depasi 20 de zile calendaristice.

SNR va beneficia de un acord din partea ANCOM pentru extinderea proiectului pilot actual de televiziune digitala terestra, pana la data prevazuta pentru incetarea totala a transmisiilor analogice, respectiv 17 iunie 2015. De acelasi tip de acord pot beneficia, in aceleasi conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, si alti operatori in limitele tehnice permise de planurile de frecvente analogice/digitale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro